Bosna i Hercegovina     | 05.07.2018. 17:15 |

EUSR u BiH organizovao diskusiju o potrebi za nastavkom reformi nakon izbora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. jula (FENA) - Ured specijalnog predstavnika Evropske unije (EUSR) u BiH organizirao je u Sarajevu preliminarnu diskusiju o potrebi nastavka reformi nakon ovogodišnjih izbora, a prisustvovali su predstavnici vodećih političkih stranaka, poslodavaca, sindikata i civilnog društva, te ekonomski stručnjaci.

U saopćenju za javnost EUSR u BiH navodi da su doprinos dali i predstavnici MMF-a, Svjetske banke, IFC-a, EBRD-a i Evropske unije. Kroz diskusiju su utvrđene moguće oblasti koje će zahtijevati hitnu pažnju budućih vlada.

- Prije tri godine, a kao odgovor na pogoršanu socioekonomsku situaciju, BiH je ambiciozno krenula na put reformi, uz snažnu podršku međunarodne zajednice u cilju ekonomskog rasta, novih radnih mjesta i prilika dostupnih što većem broju ljudi. Tokom tog procesa, poduzete su važne i ponekad bolne mjere, zahvaljujući kojima je došlo do poboljšanja većine ekonomskih pokazatelja.

Ipak, još su prisutni brojni izazovi. Naime, bh. društvo rapidno stari, široko rasprostranjena korupcija pogađa i obeshrabruje preveliki broj građana, a mladi ljudi napuštaju državu u potrazi za boljom budućnošću. Vladavina prava i dalje je nedovoljno snažna, dok je prekobrojan i neučinkovit javni sektor veliki teret privatnom sektoru koji još ne pruža dovoljno mogućnosti - pogotovo za mlade - saopćeno je i naglašeno da se s tom analizom tokom diskusije suglasila većina sudionika.

Iskazana su različita viđenja o napretku koji je postignut kroz postojeću Reformsku agendu, ali, što je još važnije, postignut je konsenzus o potrebi da se nastavi s reformama u korist građana.

 Proces formiranja vlasti treba ubrzati, a svi su sudionici suglasni da nastavak reformi treba biti centralni dio programa novih vlada. Sudionici  su se usuglasili i da se reforme trebaju pokrenuti na samom početku mandata novih vlada na državnom i entitetskim nivoima, uključujući one mjere koje još nisu završene u okviru postojeće Reformske agende.

Sudionici su se generalno usuglasili da bi pažnja usmjerena na određenih deset pitanja urodila opipljivim rezultatima za građane BiH i poslužila u pravcu napretka BiH na putu ka EU.

Prvo od tih pitanja odnosi se na stvaranje novih radnih mjesta, posebno za mlade i potreba zaustavljanja odliva mozgova iz BiH.

- Vodeća aktivnost u tom pravcu mogla bi uključiti smanjenje poreskog opterećenja radnika, što bi također doprinijelo borbi protiv sive ekonomije. Treba aktivno raditi na politikama tržišta rada i direktnije uvezati obrazovni sistem s potrebama poslodavaca – naglašeno je.

Vladavina prava i dobro upravljanje ključni su za svaki ekonomski prosperitet i bit će, kako se navodi,  od suštinske važnosti za postizanje daljeg napretka na putu EU integracija.

Protiv široko rasprostranjene korupcije moguće je boriti se samo uz snažnije povjerenje u vladavinu prava, a novi sazivi vlada se trebaju podstaći da rade na preporukama koje proističu iz ekspertnih misija (peer reviews) i pododbora u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Založili su se i za bolju učinkovitost javnog sektora, uključujući veću upotrebu digitalizacije u borbi protiv korupcije.

Reforma javne uprave treba imati za cilj povećanu učinkovitost i profesionalizam, stvaranje izjednačenih uvjeta za privatni sektor i borbu protiv korupcije, uključujući veći stepen transparentnosti u javnim nabavkama. Kantoni i opštine trebaju biti sastavni dio tih napora .

Kao jedno od pitanja sudionici navode i restrukturiranje i depolitizaciju preduzeća u državnom vlasništvu.

Potrebno je spriječiti politički utjecaj na korištenje javnih resursa i stati u kraj političkom nepotizmu. Diskusija je ukazala na postojanje širokog suglasja o potrebi odvajanja preduzeća u državnom vlasništvu od kontrole političkih stranaka i interesa.

Osvrnuli su se i na unaprjeđenja poslovnog i zakonodavnog okruženja te navode da će „vlasti na svim nivoima morati nastaviti s aktivnostima na uspostavljanju i unaprjeđenju registracije kompanija na jednom mjestu (one-stop shop), kao i rješavanju pitanja glomaznog i neusklađenog regulatornog okruženja, naprimjer po pitanju izdavanja građevinskih i drugih dozvola“.

Entitetske vlasti trebat će u najvećoj mogućoj mjeri uskladiti poslovno zakonodavstvo i započeti sa smanjenjem parafiskalnih nameta.

Jedno od pitanja je i osnaživanje jedinica lokalne samouprave.

- Nedavna Inicijativa za lokalne vlasti ukazala je na podršku i potrebu značajnih reformi operativnim sistemima u kantonima i opštinama. Postoji široko suglasje o potrebi poboljšane koordinacije i saradnje između različitih i unutar istih nivoa vlasti. U toku tog procesa, sistem finansiranja lokalnih zajednica morat će se ponovo razmotriti - navodi se u saopćenju.

Sedmo pitanje je reforma zdravstva i dostupnost te ističu da je „usprkos značajnim finansijskim resursima, usmjerenim na sistem zdravstvene zaštite, neprihvatljiv broj građana i dalje bez odgovarajućeg zdravstvenog osiguranja“.

Potrebno je značajno unaprijediti održivost, kvalitetu i izjednačavanje zdravstvenih usluga. Značajne uštede mogu se ostvariti kroz zajedničke nabavke lijekova i uspostavljanje planova zdravstvene mreže.

Sudionici smatraju da bi pažnja trebala biti usmjerena i na infrastrukturni razvoj i konkurentnost te da „nove vlasti trebaju planirati postepeno povećanje kapitalne potrošnje i iskoristiti već dostupne finansijske resurse iz javnog i privatnog sektora“.

- Posebnu pažnju treba posvetiti poboljšanju prometne i energetske infrastrukture, kao i regionalnom povezivanju.

Navode i ruralni i lokalni ekonomski razvoj te ističu da “60 posto stanovnika BiH još živi u ruralnim područjima, a lokalni resursi su pripravni za razvoj putem investicija u poljoprivredu, turizam i poboljšanu povezanost“.

Uopćeno govoreći, postoji potreba da se popravi ekonomska neujednačenost između urbanih i ruralnih sredina.

Sudionici diskusije u Sarajevu primijetili su i potrebu jačanja socioekonomskog planiranja i koordinacije te zaključili da su „informisanje i planiranje ključni za demokratski nadzor“

- Postoji potreba za bližom koordinacijom i usklađivanjem ekonomskih politika u kontekstu priprema Programa ekonomskih reformi i njegovog predstavljanja Evropskoj uniji. Postoji potreba za unaprjeđenjem pouzdanosti i blagovremenosti statističkih podataka, pogotovo kad je riječ o javnim finansijama, državnim računima i tržištu rada – navodi se u saopćenju.

U saopćenju za javnost naglašava se da će Ured specijalnog predstavnika EU nastaviti raditi sa svim zainteresiranim akterima u BiH i međunarodnom zajednicom da bi se obnovio poticaj programu reformi za dobrobit građana BiH nakon izbora.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Plesni Flash-mob i diskusija o govoru mržnje - Konjic

Održan 'Razgovor o BiH i Ruandi: Quo Vadis poslije genocida?'

Panel diskusija i izložba 'Kad fotografije progovore' CZK Mostar

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'