Svijet     | 05.07.2018. 18:35 |

Seehofer: Migranti neće biti vraćani u Austriju, nego u Italiju i Grčku

FENA Internet

BEČ, 5. jula (FENA) - Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer izjavio je u četvrtak u Beču da tražitelji azila s njemačke granice neće biti vraćani u Austriju, nego u Grčku i Italiju, odakle dolazi tri četvrtine migranata i najavio sastanak s tim zemljama o potpunom zatvaranju južne mediteranske rute.

 "Migranti neće biti vraćani u Austriju, nego u Italiju i Grčku. Bit će vraćani iz prihvatnih centara koji će se uspostaviti u blizini austrijsko-njemačke granice", rekao je Seehofer nakon sastanka s austrijskim kancelarom Sebastionom Kurzom, vice-kancelarom Heinz-Christian Stracheom i ministrom unutarnjih poslova Herbertom Kicklom. 

 "Niko ne želi da Austrija bude odgovorna za azilante za koje su odgovorne Italija i Grčka", rekao je.

 Seehofer je najavio da će o zatvaranju južne mediteranske rute razgovorati s grčkim i talijanskim kolegom sljedeće sedmice u Innsbrucku, na margini neformalnog sastanka ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a, prenosi Reuters. 

Seehofer je istaknuo da je pitanje migracija toliko kompleksno da će o tome morati pregovorati predsjednici vlada Angela Merkel, Guiseppe Conte i Aleksis Cipras.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo