Kultura     | 06.07.2018. 07:28 |

Turski vokalista Ahmet Erdoğdular nastupa u BKC-u

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. jula (FENA) - Jedan od najistaknutijih vokalista Turske Ahmet Erdoğdular nastupit će danas u Bosanskom kulturnom centru (BKC) Sarajevo, gostujući u okviru Festivala "Baščaršijske noći".

Ahmet Erdoğdular na koncertu svira i perkusije, a sa njim će nastupiti tročlana grupa u kojoj je i njegov otac, Omer Erdoğdular, jedan od najpoznatijih muzičara na tradicionalnom instrumentu ney.

Erdogdular je prepoznatljiv po glasu, sofisticiranoj vokalnoj tehnici i specifičnom sufi repertoaru, zaslužan je za očuvanje klasičnog stila turske muzičke tradicije. Na zapadu zvan Voice of the Ottoman World, majstor je turskih makama i gazela, vrste improvizacijskog pjevanja i vokalnih tehnika osmanskog razdoblja s naglaskom na spajanje poezije i muzike. Dva posljednja albuma, Songs of the Sultans-remek-djelo turske klasične muzike i Niyaz-Sufi Songs of Love, dobili su svjetsko priznanje.

Pored toga što je vokalista, Ahmet Erdoğdular izvodi i muziku na tradicionalnim instrumentima: tambur, oud i udaraljke, a veliki dio svog života posvetio je izvođenju i podučavanje turske klasične tradicionalne muzike. Živi u New Yorku i Istanbulu.

Učestvovao je na brojnim festivalima u Evropi, Aziji i Sjedinjenim Američkim Državama na kojima je izvodio i osmanske klasične i sufijske kompozicije. Učestvovao je na festivalima kao što su: Biennale di Venezia, Međunarodni Gazel Festival, Međunarodni Mistični Sufi Glazbeni Festival, Festival Fez Sacred Music i niz muzičkih festivala u Njemačkoj, Austriji, Belgiji, Švicarskoj i Španjolskoj.

Bio je gostujući predavač na Sveučilištu Columbia i Gradskom sveučilištu u New Yorku, odjel za etnomuzikologiju postdiplomskog centra.

Zbog ograničenog broja mjesta besplatne ulaznice za koncerte u velikoj dvorani BKC-a se preuzimaju na blagajni BKC-a, saopćeno je iz BKC-a.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

I druga predstava baleta „Orašar“ u Sarajevu uskoro rasprodana

Femi Kuti & The Positive Force i Dado Topić & Time Company na Baščaršijskim noćima 22. jula

Festival 'Baščaršijske noći' 1. jula otvara izložba 'Priče iz Templa' (VIDEO)

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'