Kultura     | 11.07.2018. 14:10 |

Asim Đelilović pred bihaćkom publikom s knjigom i izložbom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. jula  (FENA) - Asim Đelilović predstavit će se bihaćkoj publici u četvrtak, 12. jula u Gradskoj galeriji predstavljanjem knjige "Crtež u bh. dizajnu" te izložbom iz zbirke Muzeja u egzilu.

Muzej u egzilu je platforma usmjerena ka promociji bosanskohercegovačkog dizajna u modernom dobu, tačnije od vremena austrougarske uprave do danas. Ideja je nastala 2009. godine. Od tada do danas autor je uspio oformiti kolekciju - jezgro zbirke koja danas broji više od 3.000 eksponata, objaviti knjigu "Muzej u egzilu – Bosna i Hercegovina u modernom dobu" koja predstavlja sve najvažnije segmente zbirke, te organizirati nekoliko izložbi u Sarajevu, Bugojnu i Kranju (Slovenija).

U saradnji sa Zavičajnim muzejom iz Travnika pripremio je i objavio knjigu "Crtež u bh. dizajnu" – bosanko izdanje te elektronsko izdanje knjige na engleskom jeziku u izdanju izdavačke kuće Buybook iz Sarajeva 2017. godine.

Knjiga pravi pregled autora iz BiH, kao i autora iz inostranstva koji su radili na projektima iz BiH. Vremenski period koji ovaj izbor prati je u rasponu od 1900. (Paviljon Bosne i Hercegovine na Svjetskoj izložbi u Parizu) do 2015. godine.

Među autorima zastupljenim u knjizi su Alphons Mucha, Norbert i Walter  Neugebauer, Ismet Mujezinović, Pablo Picasso, Mersad Berber, Abdulah Kozić, Mirko Ilić, Zlatko Ugljen, Ismar Mujezinović, Mirsad Konstantinović, Aleksandra Nina Knežević i Omer Halilhodžić.

Knjigu prati izložba sa više od 60 radova tih autora, a organizovana je u saradnji sa Zavičajnim muzejom u Travniku i Umjetničkom galerijom Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana