Kultura     | 06.07.2018. 11:11 |

Skaka: Ponosan sam svaki put kada građani Sarajeva oduševe regiju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. jula (FENA) - Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i dogradonačelnik Ivica Šarić prisustvovali su sinoć izvedbi opere "Hasanaginica" na znamenitom Ljetnom festivalu u Ljubljani, jednom od tri najveća festivala u Evropi.

Gostovanje ansambla sarajevskog Narodnog pozorišta održano je na temelju dugogodišnje uspješne saradnje prijestolnica BiH i Slovenije.

- Drago mi je što se dio tradicije i Sarajeva i Bosne i Hercegovine promoviše na kvalitetan način. Ovo je veliki uspjeh. Za saradnju su zaslužni ljudi, zato ne mogu a da ne spomenem direktora Festivala Ljubljana Darka Brleka, te dogradonačelnika Ivicu Šarića jer je ovo rezultat njihovih nastojanja, dobrih odnosa dva čovjeka, dva grada i dvije države. Osjećam se ponosno i sretno, kao i svaki put kada vidim građane Sarajeva da oduševe regiju - istaknuo je gradonačelnik Skaka. 

Dogradonačelnik Šarić smatra da i danas "Hasanaginica" sa sobom nosi mnoge poruke, te da je i u ovoj opernoj formi zadržana njena poučna priča.

- Sretan sam što je ovako dobro prihvaćena, pogotovo što je riječ o slovenačkoj publici koja je malo stroža od onoga na što smo navikli - kazao je kompozitor Asim Horozić.

Publika je izvedbu sarajevskih solista nagradila petominutnim ovacijama i aplauzom.

Opera "Hasanaginica" je nedavno zabilježila šezdeseto izvođenje, a nova plejada solista sarajevske opere, uz hor, članove baleta i nezamjenjivi orkestar Sarajevske filharmonije, udahnula joj je novu energiju i otvorila sljedeće poglavlje.

Skaka i Šarić sastali su se sa direktorom Ljubljanskog festivala Brlekom i razgovarali o nastavku saradnje, saopćeno je iz Gradske uprave Sarajeva.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predloženo određivanje mjera zabrane Abdulahu Skaki

Tužilaštvo KS - Predložen jednomjesečni pritvor za Abdulaha Skaku

Konaković: Pravosuđe sada može raditi bez pritiska i političkog uticaja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo