Bosna i Hercegovina     | 06.07.2018. 14:47 |

U srednje škole na području BPK Goražde upisano 213 učenika

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 6. jula (FENA) - Okončan je upis u prve razrede srednjih škola na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde. U tri srednje škole upisano je ukupno 213 učenika. Najveće interesovanje vladalo je za Opću gimnaziju te zanimanja mašinske struke.

Najviše učenika ove godine upisalo je Srednju tehničku školu „Hasib Hadžović“ za koju je i vladalo najveće interesovanje.

Prema riječima direktora Rifeta Bečića od 106 prijavljenih, prijemne ispite položilo je 97, a u konačnici su primljena 82 učenika.

- U prvom upisnom roku popunjeno je odjeljenje mašinskog tehničara sa 28 učenika te hemijski tehničar – biotehnolog gdje je upisano 26. U drugom upisnom roku 28 učenika upisano je u kombinovano odjeljenje tehničar informatike i računarstva i saobraćajni tehničar – ističe Bečić.

U  Mješovitoj srednjoj školi „Enver Pozderović“ upisano je 67 učenika. Direktorica ove škole Mula Imamović ističe da su najviše interesovanja i ove godine svršeni osnovci pokazali  za Opću gimnaziju čije je odjeljenje sa 28 učenika popunjeno u prvom upisnom roku.

- Odjeljenje poljoprivredni tehničar – agroteničar EU VET brojat će 20 učenika, dok će se za zvanje ekonomskog tehničara – smjer bankarstvo i osiguranje takođe po EU VET programu, školovati 19 učenika – kazala je Imamović.

Okončan je i nešto duži upisni rok u Srednjoj stručnoj školi „Džemal Bijedić“ gdje je u tri odjeljenja upisano ukupno 64 učenika.

- Najveći odziv vladao je za kombinovano odjeljenje CNC operater/zavarivač gdje smo u prvom upisnom roku upisali 24 učenika. U drugom upisnom roku koji je okončan 4. jula upisali smo i kombinovano odjeljenje građevinske struke zidar/keramičar sa 22 učenika dok će odjeljenje tekstilne struke – krojač EU VET brojati 18 učenika – kaže Admir Kurtović, direktor SSŠ „Džemal Bijedić“.

S obzirom na relativno mali broj učenika koji je ove godine izašao iz osnovnih škola, u srednjim su zadovoljni  interesovanjem, iako su, kažu, svjesni da se nije moglo udovoljiti svima.

- Nismo imali ništa novo jer smo u ovoj godini ponudili zanimanja koja su poslodavci goraždanske privrede tražili od nas, tako da se možda nismo puno osvrtali na želje djece. Međutim i oni počinju razmišljati na način da upisuju zanimanja koja traži tržište rada jer će tako sutra lakše osigurati sebi egzistenciju – pojašnjava direktor Kurtović.

Upisnom politikom zadovoljni su i u kantonalnom ministarstvu obrazovanja. Resorni ministar Damir Žuga istakao je da je planirano i ostvareno, a veća od planirane je grupa učenika iz Republike Srpske (RS) koji će se školovati u BPK Goražde.  Po njegovim riječima, posebno raduje činjenica da je sve veći broj zainteresovanih učenika za stručno obrazovanje, posebno za zanimanja koja traži goraždanska privreda. Podsjetio je da s novom školskom godinom počinje i primjena Pravilnika o praktičnoj nastavi koji podrazumijeva veći broj sati prakse u privrednim subjektima i školama.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Potpisani ugovori o dodjeli studentskih stipendija u BPK Goražde

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'