Bosna i Hercegovina     | 06.07.2018. 18:01 |

U srednje škole KS upisano 3.366 učenika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. jula (FENA) - Ministarstvo za obrazovanje nauku i mlade Kantona Sarajevo i Univerzitetski tele informatički centar UTIC saopštili su rezultate prvog konkursnog roka upisa u srednje škole Kantona Sarajevo kojem je pristupilo ukupno 39 škola i 3.717 učenika.

U prvom upisnom roku ukupno je upisano 3.518 učenika, od čega je putem online sistema upisano 3.366 učenika. Preostali broj učenika, većinom stranih državljana, ostvarili su pravo na srednjoškolsko obrazovanje bez korištenja online sistema u školama Gazi Husrev-begova medresa, Katolički školski centar i Druga gimnazija.

Na rang listama online sistema trenutno je 3.366 učenika ili 90,5 posto od ukupnog broja učenika koji su stekli pravo na upis, a njih 3.717 izvršilo je izbor zanimanja. Broj učenika koji su na rang listi svog prvog izbora je 2.492 odnosno 67 posto, dok je 45,68 posto ili 1.698 kandidata izvršilo reizbor.

Najmanje učenika nalazi se na rang listama svog drugog i trećeg izbora, 874 učenika ili 23,5% od ukupnog broja prijavljenih.

Resorno ministarstvo objavilo je konkurs za drugi upisni rok koji počinje u srijedu 11. jula i trajat će do 13. jula 2018., a koji će se također provoditi online putem.  Konačni rezultati upisa u srednje škole KS bit će objavljeni u subotu, 14. jula ove godine.

Prema posljednjim podacima Ministarstva, nakon objave preliminarnih rezultata, slobodnih mjesta ima u 18 škola s područja KS, a u drugom konkursnom roku predviđen je upis 508 učenika. Njime će u Četvrtu gimnaziju biti upisano 43 učenika, Gimnaziju Dobrinja 44, Srednju muzičku školu 26, Srednju mašinsku tehničku školu 33, dok je u Željezničkom školskom centru planiran upis 59 učenika.

U Gimnaziju Obala pravo na upis u drugom roku ima 12 učenika, a po devet učenika primit će Peta gimnazija i Srednja škola primijenjenih umjetnosti. U Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn slobodno je 51 mjesto kao i 30 u Srednjoj školi za saobraćaj i komunikacije. Srednja škola metalskih zanimanja primit će 44 učenika, dok će u Srednjoj građevinsko geodetskoj školi biti upisan jedan  učenik te u Srednjoj školi za okoliš i dizajn 27.

Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti planom upisa u drugom konkursnom roku prima 10 učenika, Srednja poslovno- komercijalna i trgovačka škola 19, Srednjoškolski centar Vogošća 26, Srednjoškolski centar Hadžići 46, te Srednjoškolski centar „Nedžad Ibrišimović“ Ilijaš 19.  Škola za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu i Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju izvršit će upis prema broju prijavljenih kandidata, a koji neće biti proveden putem online sistema.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Mijatović i načelnici sarajevskih općina potpisali sporazume o uređenju riječnih korita

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'