Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 06.07.2018. 19:38 |

Mossad u specijalnoj operaciji vratio sat špijuna Cohena

FENA Internet

TEL AVIV, 6. jula (FENA) - Izraelska obavještajna agencija Mossad objavila je da je uspjela vratiti ručni sat koji je pripadao legendarnom izraelskom špijunu Eliju Cohenu, koji je godinama radio u Siriji pod imenom Kamel Amin Thabit, prije nego što je otkriven i obješen 1965. na centralnom trgu u Damasku.

Sat je vraćen u specijalnoj operaciji Mossada koja je nedavno obavljena.

Nakon što je potvrđena njegova autentičnost, šef Mossada Yossi Cohen pokazao je sat porodici Eli Cohena tokom ceremonije održane u njegovu čast prije nekoliko nedjelja.

Sat je izložen u sjedištu Mossada i bit će dodijeljen porodici nakon predstojećeg jevrejskog praznika Rosh Hashane.

Al Jazeera navodi da je premijer Izraela Benjamin Netanyahu čestitao Mossadu na uspješnoj operaciji, s tim da nisu otkriveni njeni detalji i da li je izvedena na sirijskoj teritoriji. 

U saopćenju objavljenom u četvrtak, izraelska vlada je saopćila da je nakon pogubljenja Cohena "njegov sat ostao na neprijateljskoj teritoriji", misleći time na Siriju.  

Sirijske vlasti su u proteklim godinama odbijale vratiti Izraelu posmrtne ostatke Cohena, koji je sahranjen na tajnoj lokaciji.

Izrael tvrdi da je Cohen dao veliki doprinos u pružanju povjerljivih informacija o sirijskim vojnim utvrdama i položajima teške artiljerije na Golanu, što je dovelo do lakog pada tog područja u izraelske ruke u junu 1967.

Rusija je prošle godine tražila od Damaska da vrati posmrtne ostatke Cohena Izraelu, no sirijske vlasti su odgovorile kako ne znaju gdje je on sahranjen.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Iran najavljuje odlučan odgovor nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku

Šest mrtvih u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana