Bosna i Hercegovina     | 07.07.2018. 13:17 |

Dodik traži da se poništi Izvještaj Komisije za Srebrenicu

FENA Dušica Stanojević

BRATUNAC, 7.jula (FENA) – Predsjednik RS-a Milorad Dodik tvrdi da će predložiti da parlament tog bh. entiteta povuče odnosno odbaci Izvještaj Komisije za Srebrenicu.

U tom izvještaju, pripremljenom 2004.godine, entitetska Komisija za Srebrenicu je sačinila spiskove osoba koje su ubijene u Srebrenici jula 1995. godine.

-Založit ću se da parlament povuče i poništi onaj sramni Izvještaj Vlade RS-a o Srebrenici, koji je napisao Paddy Ashdown (bivši visoki predstavnik u BiH), Britanac i njegova služba – ustvrdio je danas Dodik navodeći da je tadašnja Vlada RS-a bila natjerana da prizna taj izvještaj, koji je korišten u Haaškom tribunalu da bi se „presuđivalo Srbima“.

Tvrdi da je davno trebalo poništiti taj izvještaj, kako bi, naveo je, prestale manipulacije.

Vjeruje, kazao je, da će tu inicijativu podržati i lider SDS-a Vukota Govedarica te najavljuje da će pozvati predstavnike svih stranaka sa srpskim predznakom da to zajedno urade.

Dodik je ovo rekao u obraćanju u Bratuncu, gdje je danas obilježeno stradanje srpskih žrtva srednjeg Podrinja u proteklom ratu.

Ovom skupu je prisustvovao i ruski ambasador u BiH Petar Ivancov, a Dodik je zapitao i zašto nisu prisutni britanski, njemački, američki ambasadori...

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Dodik dostavio Mandiću prijedlog sporazuma o specijalnim vezama

Konaković: Dodikove priče pale su u vodu, zabolio ga dolazak O'Briena

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo