Kultura     | 09.07.2018. 09:42 |

O komadu 'Predstava Hamlet u selu Mrduša Donja' okrugli sto na Igrama u Jajcu

FENA Nermina Omerbegović

JAJCE, 9. jula (FENA) - Izvedbom predstave Hrvatskog narodnog kazališta Mostar "Predstava Hamlet u selu Mrduša Donja" po tekstu Ive Brešana koja je bila na programu u nedjelju završen je takmičarski program ovogodišnjih Pozorišnih/kazališnih igara BiH u Jajcu.

Predstavu je režirao Ivan Leo Lemo, hrvatski režiser mlađe generacije. 

U predstavi igraju: Slaven Knezović, Robert Pehar, Ivan Skoko, Jelena Kordić Kuret, Angela Bulum, Sanda Krgo Soldo, Miro Barnjak, Bojan Beribaka, Nikolina Marić, Mario Bošnjak, Zorislav Galić i članice KUD-a Sveti Ante Cim, Danica Džidić, Stana Šuman i Sofija Vrljić.  

Dramaturg je Dragana Komadina, scenografiju potpisuje Vesna Rezić, kostimografiju Mirjana Zagorec, skladatelj je Zvonimir Dusper-Dus, a koreograf Leo Mujić. 

Na okruglom stolu održanom nakon predstave glumac Ivan Skoko rekao je da publika u Jajcu uvijek divno reagira.

Glumac Slaven Knezović, govoreći o radu s Lemom, ističe da je dobar reditelj kao dobar trener u nogometu te da su glumci uživali u procesu rada na predstavi.

Teatrolog Nedžad Fejzić smatra da su reditelj i dramaturg rafinirano iščitali Brešanov tekst bez nepotrebnih poentiranja.

Glumica Irina Dobnik, članica Stručnog žirija, navela je da su glumci napravili likove bez da skrenu u karikaturalno, te istakla kolektivnu igru glumaca i ulogu scenografije u predstavi.

Selektor Igara Almir Bašović mišljenja je da je riječ o ozbiljnom rediteljskom poduhvatu u kojem je scenografija povezana s idejom predstave te da su glumci dali maksimum.

Direktorica Doma kulture i Pozorišnih/kazališnh igara Smiljka Brtan podvlači da je publika uživala u predstavi.

Na ceremoniji zatvaranja 37. Pozorišnih/kazališnih igara BiH koja će biti održana večeras bit će uručena priznanja Stručnog žirija i Žirija publike za najbolja ostvarenja ovogodišnjih Igara.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

"Staklena menažerija" na 31. Festivalu glumca

Premijera 'Stepskog vuka' oduševila mostarsku publiku

Dvije zanimljive predstave na repertoaru HNK Mostar

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu