Bosna i Hercegovina     | 09.07.2018. 11:51 |

Deset miliona eura za projekt rekonstrukcije KB Zenica

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 9. jula (FENA) - Potpisivanjem projektnog ugovora sa Evropskom bankom za razvoj (EBRD), za “Projekat poboljšanja energetske efiksanosti u Kantonalnoj bolnici Zenica“, kako je istakao premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, otklonjene su sve administartivne barijere te je izvjesno da će se uskoro pristupiti rekonstrukciji Kantonalne bolnice Zenica.

Ugovor je ispred EBRD-a potpisao šef Ureda za BiH Ian Brown, u ime Vlade ZDK premijer Galijašević, a u ime KBZ-a direktor Rasim Skomorac. 

Ugovor je potpisan na iznos od 10.000.000 eura, od čega su million eura grant sredstva. Rok otplate kredita je 15 godina, a prve tri godine su grace period. Kamatna stopa je jedan posto plus Euribor. 

- Ovo je za nas najznačajniji kapitalni projekt kojeg ćemo realizirati u toku našeg mandata. Ovo je prilika da bolnicu dovedemo na nivo koji će zdravstvenu zaštitu građana ZDK učiniti efikasnijom. Očekujem vrlo brzo raspisivanje tendera i realizaciju projekta - kazao je premijer Galijašević. 

Projekt je, kazao je Brown, važan i za EBRD, jer je prvi iz oblasti zaštite okoliša i energetske efikasnosti.   

- Počeli smo program u BiH, koji se zove Program zelenih gradova, a sklopu kojeg s većim gradovima radimo na izradi studija za poboljšanje okoliša. Za sada su nam se, uz Zenicu, priključili Sarajevo i Banja Luka. Već sada znamo i da će, vjerovatno, sljedeći projekt u Gradu Zenici biti zamjena izvora toplote za daljinsko grijanje grada iz kompanije “ArcelorMittal”- kazao je Brown, koji je napomenuo kako izradu tih studija finansira Vlada Austrije. 

EBRD će, kako je najavio Brown, vrlo pomno pratiti realizaciju kredita. 

- Ovo nije naš projekt, ovo je projekt Kantona i Bolnice, ali mi ćemo pratiti implementaciju. Osigurali smo konsultante, koji će pomoći u implementaciji - kazao je Brown. 

Direktor KBZ-a Skomorac istakao je kako je ovo generacijski i najznačajniji projekt od izgradnje KBZ-a. Uz novi izvor za zagrijavanje, koji će biti na plin, kao i zamjenu svih otvora (prozora, vrata…) te krovova, dobit će i novih 3.000 metara kvadratnih prostora za smještaj pacijenata, kojima će biti osiguran ugodniji boravak tokom liječenja. 

Rok za realizaciju posla je, nakon što se na tender izabrere najbolji ponuđač za izvođenje radova, 30 mjeseci.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo