Stranačke aktivnosti     | 09.07.2018. 13:58 |

Saopćenje za javnost kandidata za člana Predsjedništva BiH Mirsada Hadžikadića

FENA Saopćenje

Pozivam sve institucije nadležne za obrazovanja u Bosni i Hercegovini i sve institucije susjednih država koje najavljuju usaglašavanje nastavnih planova i programa u osnovnim i srednjim školama naše zemlje sa svojim nastavnim planovima i programima, da poštuju zakone BiH, uključujući član 6. stav b) Zakona o agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOS), kojim je propisano da je APOS nadležna za „b) praćenje, evaluaciju, usavršavanje i razvoj zajedničkog jezgra nastavnih planova i programa, u skladu sa standardima utvrđenim Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini (Službeni glasnik BiH, br. 18/03).“

Uvjeren sam da i zemlje koje su naši suvereni i samostalni susjedi, kao što je i Bosna i Hercegovina suverena i samostalna država, očekuju od institucija Bosne i Hercegovine na svim nivoima uprave da prilikom dogovaranja bilo kakvih intervencija u nastavne planove i programe konsultuju nadležne institucije tih zemalja i striktno poštuju tamošnje propise u oblasti obrazovanja.

Princip poštivanja važećih domaćih i međunarodnih zakonskih normi neophodan je za izgradnju dobrosusjedskih odnosa zasnovanih na zajedničkom interesu, povjerenju i poštovanju, a takvim odnosima sa susjednim zemljama zasigurno teži većina stanovništva svih zemalja u našoj regiji.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Hadžikadić: Jedino sposobni i dobronamjerni ljudi mogu donijeti promjene

Hadžikadić: Goraždani su nam pokazali kako se mogu pobijediti strah i obmana

Saopćenje za javnost Mirsad Hadžikadić – Platforma za progres

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana