Bosna i Hercegovina     | 09.07.2018. 16:53 |

Više stranaka predalo kandidacijske liste do 16.00 sati

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 9. jula (FENA) - Među brojnim drugim strankama, Hrvatska demokratska zajednica 1990 predala je posljednjeg dana roka, do 16.00 sati, u sjedište Centralne komisije Bosne i Hercegovine kandidacijske liste za predstojeće oktobarske opće izbore u BiH.

Predsjednik te stranke Ilija Cvitanović nakon toga je novinarima izjavio da su u okviru koalicije Hrvatskog zajedništva, Centralnoj izbornoj listi komisiji prijavljene liste za sve nivoe vlasti i sve izborne jedinice u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Cvitanović naglašava kandidaturu jedine žene za članicu Predsjedništva BiH, dr. Diane Zelenike. On to kvalificira kao značajan iskorak i uvjeren je da će  koalicija, kvalitetnim i mladim kadrovima učiniti zaokret na političkoj sceni Bosne i Hercegovine.

Kandidacijske liste prijavila je Centralnoj izbornoj komisiji popodne i Naša stranka. Generalni sekretar Nihad Uk također je izjavio da ona ima kandidate za sve nivoe uključujući i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine,  za šta je kandidiran Boriša Falatar.

I drugi kandidati su, po riječima generalnog sekretara, veoma kvalitetni, što će, kako se on nada, prepoznati birači Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Sejfudin Tokić izjavio je da će Bošnjački pokret participirati u koalicionom odnosu s A-SDA i da su  Centralnoj izbornoj komisiji prijavljene liste s imenima više od 400 kandidata za sve nivoe vlasti.

U svim izbornim jedinicama ova koalicija ima kandidate za državni nivo, pa Tokić očekuje da će nakon izbora participirati u svim parlamentima i apsolutno pobijediti u nekim kantonima, prvenstveno u Unsko-sanskom.

Popodne, u predviđenom roku do 16.00 sati, liste je među brojnim drugim strankama prijavila i Bosanskohercegovačka patriotska stranka - Sefer Halilović.

Sadašnji državni poslanik te stranke Zaim Backović je izjavio da su kandidirani članovi za sve nivoe izuzev za Predsjedništvo BiH.

Najmanje što ova stranka očekuje od predstojećih izbora su za 50 posto bolji rezultati nego dosad, izjavio je Backović.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Članovi parlamentarne komisije i CIK-a o snažnijem angažmanu u procesu borbe protiv korupcije

Rumunska vladajuća koalicija na evropskim izborima suprotstavlja se ultranacionalistima

Visoki predstavnik razgovarao sa predsjednicom Centralne izborne komisije BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana