Bosna i Hercegovina     | 10.07.2018. 10:51 |

Skupština ZDK odala počast žrtvama genocida u Srebrenici

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 10. jula (FENA)- Zastupnici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (SZDK), članovi Vlade ZDK i gosti, pred današnje zasjedanje redovne, 62. sjednice SZDK, prigodnim su programom odali počast Srebreničanima stradalim u genocidu.

Već tradicionalno, redovne sjednice Skupštine ZDK u mjesecu julu počinju sjećanjem na Srebrenicu te sve druge poginule u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992.-1995. godine.

Prigodnim recitalima i muzičkim tačkama, učešće u obilježavanju 23. godišnjice od ovog tužnog trenutka u historiji naše zemlje, uzeli su i glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Sabina Kulenović te članovi Kamerno simfonijskog orkestra Zenica, koji su na početku odsvirali i himnu naše domovine.

Predsjedavajući SZDK Jasmin Duvnjak pozvao je sve u sali i da učenjem Fatihe ili minutom šutnje odaju počast stradalim Srebreničanima.

- Najvažnija poruka je da afirmišemo kulturu sjećanja, da afirmišemo istinu, a sve u interesu pomirenja te sretnije i sigurnije budućnosti svih nas u BiH - kazao je u svom prigodnom obraćanju predsjedavajući Duvnjak.

On je napomenuo i kako je, na inicijativu SZDK, Vlada ZDK, odnosno resorno minisatrstvo obrazovanja, donijelo odluku o dopuni Nastavnih planova i programa te će se po prvi put od školske 2018./2019. godine u školama u ZDK-u izučavati genocid u Srebrenici.

- Smatramo da je ovo institucionalni način borbe da se afirmiše kultura sjećanja i istina - poručio je Duvnjak.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Srbija: Oporba traži parlamentarno povjerenstvo za kontrolu predstojećih izbora

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo