Najave     | 10.07.2018. 12:02 |

Sekretar Mehanizma Olufemi Elias u posjeti Bosni i Hercegovini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Sekretar Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Olufemi Elias boravit će od 10. do 12. jula u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Elias će sutra prisustvovati komemorativnom skupu, obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. godine, u Memorijalnom centru Potočari gdje će održati govor i odati poštu žrtvama.

U okviru posjete, Elias će se sastati sa zvaničnicima na Sudu BiH u Sarajevu (uključujući predsjednika Suda, sudiju Ranka Debeveca i sekretara Suda Emiru Hodžić) s kojim će razgovarati o nizu pitanja obuhvaćajući pružanje pomoći Mehanizma nacionalnim organima koji se bave predmetima ratnih zločina.

Elias će se sastati i s predsjedavajućim Savjeta gradonačelnika Sarajeva za Informativni centar o Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju Ivom Komšićem radi razgovora o tekućoj suradnji tog centra i Mehanizma.

Centar je nedavno otvoren uz podršku Mehanizma i promovira naslijeđe MKSJ-a, omogućavajući digitalni pristup javnim spisima i arhivskom materijalu  MKSJ-a.

Elies će u Sarajevu održati brifing za članove diplomatskog kora u BiH i sastati se s predstavnicima civilnog društva, saopćeno je iz Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

To je prva u nizu planiranih posjeta Eliasa bivšoj Jugoslaviji, otkad je u januaru 2017. imenovan za sekretara Mehanizma.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Hurtić u posjeti Turskoj: Građani BiH daju veliki doprinos turskoj privredi

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu