Regija     | 10.07.2018. 14:48 |

Britanska premijerka May: UK ostaje predan prosperitetu zapadnog Balkana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje potpuno predano prosperitetu i sigurnosti zapadnog Balkana nakon Brexita, potvrdila je britanska premijerka Theresa May.

Premijerka Theresa May danas je najavila paket mjera koji će pomoći zapadnom Balkanu da bude prosperitetniji putem poboljšanja kolektivne sigurnosti i ekonomske stabilnosti regiona.

Premijerka će danas u Londonu dočekati lidere šest zemalja zapadnog Balkana, zajedno sa drugim evropskim zvaničnicima poput njemačke kancelarke Angele Merkel i poljskog premijera Mateusza Morawieckog, na 5. godišnjem Samitu o zapadnom Balkanu koji se održava u sklopu Berlinskog procesa.

Berlinski proces, pokrenut 2014. godine, već je postigao značajne rezultate u regionu, poboljšana je ekonomska integracija, izgrađene su nove energetske i transportne veze i uspostavljene veze između civilnog društva i mladih.

Najavljeni paket danas će biti komplementaran tom procesu i pomoći pri izgradnji zapadnog Balkana koji će biti mirniji, prosperitetniji i sa višim demokratskim standardima.

Pomoći će regionu da rješava složene sigurnosne izazove, posebno u vezi sa teškim i organizovanim kriminalom i krijumčarenjem droga, što će zauzvrat pomoći da se spriječe nezakonite aktivnosti na ulicama Ujedinjenog Kraljevstva.

Organizovane kriminalne grupe sa zapadnog Balkana su značajno prisutne širom Ujedinjenog Kraljevstva. Saradnja Ujedinjenog Kraljevstva sa regionom i evropskim partnerima je u prošlosti lučila pozitivne rezultate, uključujući i razbijanje kriminalne mreže za koju se pretpostavljalo da je u Ujedinjeno Kraljevstvo uvozila u prosjeku više od 8.000 kg kokaina godišnje, čija pretpostavljena ulična vrijednost iznosi 800 miliona funti.

Ohrabrena ovim rezultatima i prepoznavajući važnost zapadnog Balkana, premijerka želi da dalje jača sigurnost i ekonomski integritet regiona.

- Ponosna sam što smo domaćini ovogodišnjeg Samita o zapadnom Balkanu koji ujedinjuje lidere iz cijelog regiona sa evropskim partnerima sa ciljem da se pronađe način da se osigura ekonomska stabilnost i kolektivna sigurnost zapadnog Balkana - istakla je premijerka Theresa May.

Također je naglasila da ih historija uči da stabilniji i sigurniji region zapadnog Balkana znači stabilnija i sigurnija Evropa.

- Paket koji sam danas najavila će pomoći zapadnom Balkanu da se bori protiv prijetnji njegovom napretku, kao što su teški i organizovani kriminal, krijumčarenje drogama i terorizam, što će u isto vrijeme imati pozitivan efekat i na Ujedinjeno Kraljevstvo jer će presjeći kriminalne aktivnosti na izvoru i pomoći da se spriječi dolazak kriminala na britanske ulice - naglasila je.

Novi paket, koji pokazuje trajnu predanost vlade ovom regionu, dodala je May, uključuje povećanje britanskog finansiranja u regionu za 95 posto, sa 41 miliona funti sredstava iz Fonda za prevenciju konflikta, sigurnost i stabilnost u 2018./2019. godini na 80 miliona funti u 2020./2021 te udvostručenje broja Britanaca koji rade u regionu na pitanjima sigurnosti koja utiču na Ujedinjeno Kraljevstvo i zapadni Balkan.

Dodala je da će također biti pokrenute nadzorne stanice za organizovani kriminal na Balkanu, zajedno sa vladama Austrije i Norveške, što će omogućiti civilnom društvu da ima učinkovitiju ulogu u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

- Pod vodstvom Globalne inicijative za borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, ova aktivnost će poslužiti kao virtuelna mreža za ključne aktere civilnog društva da zajedno rade na monitoringu, izvještavanju i otkrivanju slučajeva teškog i organizovanog kriminala i korupcije, da dijele istraživanja i dobre prakse i poboljšaju stratešku i operativnu saradnju - kazala je.

Između ostalog, May je istakla da novi paket uključuje i poboljšanje mogućnosti regiona za borbu sa visokotehnološkim (cyber) kriminalom putem investicije uložene u obuku i savjetodavne aktivnosti vrijedne milion funti kao i dogovaranje zajedničke deklaracije o principima razmjene informacija u polju provođenja zakona koja će pomoći agencijama za provođenje zakona u regionu da lakše razmjenjuju informacije u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala i terorizma, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Procjena obavještajne zajednice SAD: Dodik poduzima korake kako bi osigurao de facto secesiju za RS

Europski parlament usvojio Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan

Varhelyi: Plan rasta može doprinijeti udvostručavanju gospodarstva zapadnog Balkana

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti