Svijet     | 10.07.2018. 15:57 |

Trump: Na britanskim građanima je hoće li podržati premijerku May

FENA Internet

WASHINGTON, 10. jula (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump priznao je u utorak da njegov predstojeći susret s britanskom premijerkom Theresom May u Londonu dolazi u vrijeme "previranja" u njenoj zemlji i izjavio je da je na britanskim građanima da odluče da li će May ostati na vlasti.

Odgovarajući na novinarsko pitanje prije odlaska u Evropu da li će May ostati na vlasti, Trump je kazao da je to "do naroda".

- Ja lično s njom imam veoma dobre odnose, mi nemamo nikakvih nesuglasica - ustvrdio je američki predsjednik.

May se suočava s političkom krizom u Londonu nakon što su ministar za Brexit David Davis i šef diplomatije Boris Johnson podnijeli ostavke zbog njenih prijedloga vezanih za način izlaska iz Evropske unije. 

Trump, koji nije razgovarao s May od ostavki dvojice njenih ministara, opisao je Johnsona kao "ličnog prijatelja" i kazao je kako je moguće da razgovara s njim tokom posjete Britaniji.

- On je veoma, veoma ljubazan prema meni i uvijek mi je izražavao podršku. Možda razgovaram s njim kada stignem tamo. Dopada mi se Boris Johnson. Uvijek mi se dopadao - izjavio je Trump dok je napuštao Bijelu kuću. 

Johnson, za brojne britanske birače sinonim Brexita, navodi u svom pismu ostavke May da je ona predložila "polu-Brexit". Njegov eventualni susret s američkim predsjednikom tokom posjete Britaniji mnogi bi smatrali uvredom za May.

- Brexit bi trebao predstavljati priliku i nadu. Taj san umire, ugušen bespotrebnim sumnjama u vlastite snage - navodi Johnson u pismu upućenom premijerki May. 

Trumpova pobjeda na predsjedničkim izborima 2016. godine šokirala je britanske diplomate u Washingtonu, a odnosi između May i Trumpa s vremena na vrijeme su bili zategnuti. Očekuje se da će demonstranti koji se protive Trumpovoj politici izaći na ulice Londona tokom njegove posjete Britaniji.

Trumpova sedmicu dana duga evropska turneja uključuje sastanke u Bruxellesu s NATO partnerima, koje je optužio da ne plaćaju dovoljno u vojni budžet Alijanse, te samit s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u finskoj prijestolnici Helsinkiju.

U međuvremenu, on će boraviti u Britaniji na svečanoj večeri u četvrtak, čiji će domaćin biti premijerka May, dok je radni dio posjeta planiran za petak.

- Imam na dnevnom redu NATO, Britaniju koja je donekle u previranju i imam Putina. Iskreno govoreći, Putin bi mi mogao biti najlakša stavka od svih. Ko bi to pomislio - izjavio je američki predsjednik o svojoj predstojećoj evropskoj turneji, prenosi Reuters.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Sunak očekuje da vlada počne deportovati tražioce azila u Ruandu na proljeće

Meghan, vojvotkinja od Sussexa, tvrdi da je bila meta zlostavljanja mržnjom na internetu

Zelenski odobrio imenovanje generala Zalužnjog za ukrajinskog ambasadora u Britaniji

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti