Regija     | 10.07.2018. 16:07 |

Herceg sudjelovao na konferenciji o mehanizmima Unije za civilnu zaštitu

FENA Saopćenje

MOSTAR, 10. srpnja (FENA) - Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg i ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a Eugen Ćubela sudjelovali su danas na konferenciji o temi ''Mehanizam Unije za civilnu zaštitu'' (UCOM) koja je održana u Splitu.

Konferencija, koju je organizirala zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, okupila je niz relevantnih stručnjaka s područja civilne zaštite iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

U obraćanju nazočnima, predsjednik Herceg istaknuo je kako Vlada putem Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo ulaže velike napore i sredstva kako bi osigurala učinkovitu zaštitu građana i imovine. Svoje napore na tom tragu, dodao je, čini sukladno najboljim europskim praksama oslanjajući se na tri ključna čimbenika: preveniranje, pripravnost i odgovor.

„Temeljem odluke Skupštine i Vlade HNŽ,  županijska Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo krenula je u projekt izgradnje Operativnog centra civilne zaštite radi osiguranja učinkovite organizacije, funkcioniranja i upravljanja sustavom u prirodnim i drugim nesrećama. Projekt treba stvoriti i potpune pretpostavke za izgradnju sustava za komunikacijsku i informacijsku potporu Operativnog centra civilne zaštite HNŽ s tehničko-tehnoloških i organizacijskih aspekata i rješenja", kazao je Herceg.

U izgradnju Operativnog centra civilne zaštite HNŽ do sada je, uz potporu Vlade HNŽ, utrošeno preko 600.000 maraka, a kroz prve dvije faze projekta urađeni su svi građevinski radovi i potrebne instalacije te nabava dijela IT opreme.

Herceg je kazao kako je za dovršetak samog projekta potrebno još oko 500.000 maraka koje bi bile utrošene na nabavu preostalog dijela IT opreme te izgradnju i instaliranje potrebnog software-a, kao i uspostavu radio veze na području cijele županije.

Naglasio je kako krajnji rezultat treba biti izgradnja Centra 112 po modelu država članica Europske unije, kojim se omogućuje učinkovito integriranje različnih podsustava žurne pomoći u integralni, učinkovit sustav potpomognut sofisticiranom komunikacijskom, informatičkom i logističkom potporom.

"Prema informacijama kojima raspolažemo, Ministarstvo sigurnosti BiH u potpunosti je  realiziralo uspostavu Operativno komunikacijskog centra 112 na lokacijama u Sarajevu i u Tuzli u ukupnoj vrijednosti od preko 4.200,000 maraka (2,15 milijuna eura).

Iako je Upravi za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ, u ranije vođenim razgovorima s rukovodećim službenicima iz Ministarstva sigurnosti BiH, bila obećana potpora u izgradnji i razvitku županijskog Operativno komunikacijskog centra, do danas ništa o toga nije realizirano. Ukupna uložena sredstva u adaptiranje prostorija i nabavu opreme su iz vlastitih sredstava Uprave, odnosno Proračuna HNŽ, uz svesrdnu pomoć Vlade HNŽ-a'', kazao je predsjednik Herceg.

Govoreći o osiguranju boljih uvjeta za pravodobno preventivno djelovanje, odnosno smanjenje utroška resursa za gašenje i smanjenje šteta prouzrokovanih učestalim požarima, predsjednik Herceg istaknuo je da je Vlada HNŽ-a prinuđena razmišljati i o organiziranju zračnih protupožarnih snaga, koje bi bile u sastavu županijske Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo, te osiguranju sredstva za nabavu navalnog zrakoplova za gašenje požara.

Na marginama konferencije, predsjednik Herceg sastao se s Christosom Stylianidesom, povjerenikom za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Unije, s kojim je razgovarao o europskom putu Bosne i Hercegovine i mogućnostima korištenja EU fondova, poglavito u području civilne zaštite te o mogućem angažiranju pričuvnih resursa civilne zaštite na europskoj razini (rescEU) na području Hercegovine.

Eugen Ćubela je tijekom rasprave ukazao na trenutačne probleme s kojima se susreće Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ-a.

„Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo u proteklom je razdoblju neophodnom opremom  opremila službe za zaštitu  i spašavanje, kako bi mogle djelovati u provođenju mjera zaštite i spašavanja stanovništva i materijalnih dobara kada se dogodi prirodna i druga nesreća. Unatoč tomu, snage zaštite i spašavanja nisu u potpunosti i u skladu s  propisanim standardima opremljene sredstvima i opremom, na čemu Uprava intenzivno radi", kazao je Ćubela te dodao kako će u sljedećem razdoblju Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo nastaviti aktivnosti u svezi s opremanjem organiziranih snaga za zaštitu i spašavanje i njihovim obućavanjem.

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

U maju Prva konferencija nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti