Bosna i Hercegovina     | 10.07.2018. 16:14 |

REKOM: Obaveza država je da obilježe Dan sjećanja na genocid u Srebrenici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Povodom 11. jula Dana sjećanja na genocid u Srebrenici regionalna Koalicija za REKOM odala je počast žrtvama i pozvala na prihvatanje sudski utvrđenih činjenica o počinjenom genocidu koje su objavljene u brojnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i u presudama Suda Bosne i Hercegovine.

U Srebrenici je između 11. i 19. jula 1995. godine počinjen najteži ratni zločin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Tada su pripadnici Vojske Republike Srpske ubili za nekoliko dana više do 8.000 Bošnjaka i protjerali s tog područja 40.000 žena, staraca i djece te u Koaliciji REKOM kažu da je genocid jedino pravo ime za taj zločin.

Poslije pada Srebrenice nestalo je više od 7.900 osoba, do danas je identificirano 6.938 osoba ubijenih u Srebrenici, a posmrtni ostaci žrtava pronađeni su na 430 različitih lokacija, od kojih je 95 grobnica, podsjećaju iz REKOM-a.

Evropski parlament donio je rezoluciju kojom je apelirao da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici te Koalicija za REKOM smatra da je institucionalno obilježavanje dana sjećanja na genocid u Srebrenici najbolji način da se oda poštovanje žrtvama i pošalje poruka budućim generacijama.

Koalicija za REKOM je mreža organizacija civilnog društva iz postjugoslavenskih zemalja koje se zalažu za osnivanje REKOM-a (Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji bivše SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine).

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Performans 'Cvijet istine i nade' održan u Sarajevu

Otkriven prvi spomenik žrtvama genocida u Srebrenici i BiH na Floridi

Grad Konjic različitim aktivnostima odao počast žrtvama genocida nad Bošnjacima Srebrenice

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana