Svijet     | 10.07.2018. 16:32 |

Seehofer objavio dugo očekivani "master plan" o imigraciji

FENA Internet

BERLIN,  10. jula (FENA) - Tek nakon što je okončao sporenje s kancelarkom Angelom Merkel oko imigracije, njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer  predstavio je u utorak svoj dugo odgađani "master plan o imigraciji".

Seehofer, koji predvodi konzervativnijeg partnera u njemačkoj vladajućoj koaliciji, Hrišćansko socijalnu uniju (CSU) sa sjedištem u Bavarskoj, prvobitno se nadao da će objaviti master plan prije četiri sedmice, ali ga je odgodio nakon što je Merkel izrazila zabrinutost planovima da se jednostrano vrate neki migranti s njemačke granice. 

Konzervativni Seehofer često se sporio sa svojom dugogodišnjom saveznicom Merkel oko imigrantske politike, još otkako je ona počela provoditi politiku otvorenih vrata prema masivnom migrantskom valu od skoro milion izbjeglica, koji su bježali pred sukobima na Bliskom istoku i u Africi i stigli su u Njemačku u periodu 2015-16. godine.

- Ovaj master plan dio je politike uskraćivanja azila hitno potrebne Njemačkoj - izjavio je Seehofer dok je danas u Berlinu predstavljao plan.

Seehofer je govorio o "novom graničnom režimu" na njemačko-austrijskoj granici kako bi spriječio tražioce azila koji su se već prijavili drugoj članici EU da uđu u Njemačku.

- Mi uspostavljamo trazitne centre iz kojih tražioci azila mogu biti direktno vraćeni  u zemlje u koje su se prvi prijavili - kazao je Seehofer.

Upotreba termina "tranzitni centri" gotovo sigurno će izazvati negodovanje manjeg koalicijskog partnera s lijevog centra, Socijademokratske stranke (SPD), čiji se članovi protive ideji stvaranja zatvorenih objekata.

Seehofer je promijenio rječnik i nazvao je te objekte "centrima za transfer", ali je njegov master plan dovršen 4. jula, prije nego što je održao razgovore s čelnicima Hrišćansko demokratske unije (CDU) kancelarke Merkel i SPD-om o toj temi.

Seehofer je kazao da će tražiti pojašnjenje koje članice EU mogu sklapati bilateralne sporazume s Njemačkom o prihvatu izbjeglica koje su već prethodno registrovane kod njih. 

Njemački ministar tvrdi kako očekuje "teške razgovore" o toj temi, ali je istaknuo da bi oni mogli uspjeti.

- Što je Evropa manje u stanju da učini, nacionalne mjere će postajati sve bitnije - kazao je.

Sklapanje bilateralnih sporazuma s ostalim članicama EU neophodno je kako bi se dobilo odobrenje koalicijskih partnera, prenosi dpa.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Macron: Francuska je uvijek primala i primat će strance

Njemačka usvaja zakon o reformi imigracije u ovoj sedmici

Italija uvela vanredno stanje za imigraciju

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti