Svijet     | 10.07.2018. 17:54 |

Statusna konferencija - Mladić kritizirao Tribunal

FENA Saopćenje

DEN HAAG/SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić nazvao je Haški sud “lažnim” i rekao da je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor “na pravdi boga” jer je “svoj narod i državu branio od NATO-a”.

“Ja sam sedam godina i sedam dana u ovoj mrtvačnici od Haškog suda, zato što sam se branio od NATO-a koji je rasturio moj narod i državu”, kazao je Mladić na statusnoj konferenciji u Haagu.

Mladić je kritizirao Tribunal u prvom pojavljivanju u sudnici od 22. novembra prošle godine, kada je nepravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanja stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce pripadnika UNPROFOR-a.

“Ovo je lažni sud i ja ga ne priznajem. Lažni sudija Alphons Orie donio je meni opskurnu doživotnu presudu… Zato što sam branio svoj narod i državu od NATO-a i njegovih satrapa”, naveo je Mladić.

Odjeven u bijelu košulju na kojoj je, ispod crteža palca okrenutog na dole, velikim crnim slovima pisalo NATO, Mladić je stojeći desetak minuta govorio energično i povišenim glasom, dok ga je sudija Theodor Meron opominjao da to nije tema zasjedanja.

Tokom izlaganja, Mladić je sudiji Meronu rekao da “nije kriv”.

Pozvan da govori o svom zdravlju, Mladić je kazao da mu “u pritvoru nije dobro” i da mu se zdravlje “naglo pogoršalo”.

“Od 2008. godine sam imao više nervnih i srčanih udara koji nisu registrovani… Ja želim da me liječe u Beogradu, Moskvi ili Pekingu i tražim da me ovaj sud pusti jer ovdje za mene nema lijeka”, rekao je Mladić.

Sudija Meron odgovorio je Mladiću da je sud njegove zahtjeve za privremeno oslobađanje već odbio.

Mladić je kazao da je – poslije prvog “nervnog udara” koji je 1996. “nekako predeverao” – “jedva preživio” drugi udar koji ga je 2008. “bacio s nogu”, neposredno prije nego što je bio uhapšen u Srbiji.

“Sada sam malo bolje, ali nisam zdrav. Polovina tijela i mozga mi ne radi kako treba”, kazao je Mladić.

Mladićevi branioci Branko Lukić i Dejan Ivetić ponovili su da kod Mladića postoji visok rizik od novog moždanog ili srčanog udara.

Na statusnoj konferenciji je najavljeno da rok za podnošenje žalbi, koje su na prvostepenu presudu najavile i odbrana i haški tužioci, ističe 6. augusta, prenosi BIRN-Justice Report.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Mladić ozlijeđen u huliganskom obračunu u Mostaru pušten na kućno liječenje

Bačena crna boja na mural Ratku Mladiću u Beogradu

Beograd: Zbog Mladićevog murala privedena aktivistica za ljudska prava

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti