Svijet     | 10.07.2018. 18:04 |

Preminuo Lord Carrington, doajen britanske politike

FENA Internet

LONDON, 10.  jula (FENA) - Bivši britanski ministar vanjskih poslova Lord Carrington preminuo je u 99. godini.

Dugogodišnji političar i poslanik britanskog Doma Lordova, Peter Carrington, bio je jedini preživjeli poslijeratne vlade Winstona Churchilla u kojoj je obavljao dužnost ministra poljopivrede.

On je bio na nekoliko vodećih pozicija u britanskoj politici, uključujući pložaj ministra odbrane i ministra vanjskih poslova.

 Dom Lordova objavio je na svom websiteu da je on preminuo u ponedjeljak.

- Smrt Petera Carringtona u 99. godini označava kraj jedne ere i gubitak državnika koji je bio poštovan širom svijeta zbog svog izuzetnog doprinosa javnoj službi. Samo je nekolicina ljudi tako dugo i predano služila svojoj zemlji kao Lord Carrington - od zapovjednika tenkovske jedinice u Drugom svjetskom ratu tokom koga je odlikovan Vojnim križom, do službi u vladama u vrijeme dvoje monarha i šest premijera, još od vremena  Winstona Churchilla. On je bio omiljeni i poštovani član Doma Lordova skoro osam decenija i služio je s velikom predanošću i integritetom u vladi - izjavila je britanska premijerka Theresa May u reakciji na Carringtonovu smrt.

Konzervativni poslanik bio je najpoznatiji po svojoj ostavci na položaj ministra vanjskih poslova tri dana nakon argentinske šokantne invazije na Falklandske otoke u 1982.

Ondašnja premijerka Margaret Thatcher pokušala je da ga razuvjeri od podnošenja ostavke, ali on je smatrao da mora odstupiti uprkos činjenici da nije snosio nikakvu odgovornost u neuspjehu vlade da predvidi invaziju.

Lord Peter Carrington igrao je ključnu ulogu u uspostavi moderne države Zimbabve, predsjedajući razgovorima u Lancaster Houseu u 1979. koji su doveli do stvaranja nove države na teritoriji nekadašnje južne Rodezije.

On je kasnije obavljao dužnost generalnog sekretara NATO-a u periodu 1984-88. godine.

U oktobru 1991. on je stvorio plan za rješenje jugoslavenske krize po kome je bivšu Jugoslaviju trebalo reorganizirati u labavi savez suverenih i nezavisnih država (Carringtonov plan), ali je plan propao nakon njegovog odbijanja od Srbije, a nakon nje i Crne Gore, prenosi BBC.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Preminuo britanski finansijer Jacob Rothschild

Julija Navaljnaja sastala se s Blinkenom, tvrdi da Putin 'neće proći nekažnjeno'

Ljudmila Navaljni: Aleksej je bio "živ, zdrav i sretan" u ponedjeljak

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti