Bosna i Hercegovina     | 10.07.2018. 19:19 |

Nakon pauze, nastavljena sjednica Predstavničkog doma

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 10. jula (FENA) - Po isteku pauze, nastavljena je vanredna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, u čijem toku je, prije pauze, parlamentarno osiguranje upozorilo da je došlo do narušavanja reda i mira na platou ispred zgrade Parlamenta, na kojem od jutros protestiraju demobilisani borci.

Odmah u nastavku, predsjedavajući Doma Edin Mušić zatražio je provjeru kvoruma te je pojedinačnom prozivkom zastupnika ustanovljeno da prisustvuje dovoljan broj njih.

U daljnjem toku sjednice, zastupnici će se izjašnjavati o amandmanima  podnesenim na Prijedlog zakona o pravima demibilisanih boraca i članova njihovih porodica koji je na dnevnom redu ove sjednice. Ishod sjednice očekuju od jutros protestnici ispred Parlamenta.

U međuvremenu, tokom jedne od prethodnih pauza, Federalna vlada kao predlagač zakona održala je sjednicu radi izjašnjavanja o četrdesetak zastupničkih amandmana podnesenih danas. Odobrila je nekoliko amandmana, ali predstavnici boraca koji prisustvuju sjednici Doma kažu da nisu odobreni oni amandmani koji odgovaraju braniteljima, već naprotiv.

Po pravilima, amandmani koje Vlada odobri kao predlagač bilo kojeg zakona, automatski postaju sastavni dio predloženog akta, a o neprihvaćenima se izjašnjava Predstavnički dom Parlamenta FBiH ukoliko predlagači eventualno ne odustanu od njih.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'