Bosna i Hercegovina     | 10.07.2018. 19:28 |

Vlada TK prihvatila izmjene Zakona o policijskim službenicima (VIDEO)

FENA Hana Imamović

TUZLA, 10. jula (FENA) - Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je danas na sjednici Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o policijskim službenicima TK, a izmjeni tog zakonskog rješenja pristupilo se kako bi se uskladio s državnim i federalnim zakonom o policijskim službenicima.

Također, izmjene zakona uslijedile su i kako bi se uskladio sa zakonima o zaštiti ličnih i tajnih podataka, Zakonom o penzijsko-invalidskom osiguranju, Zakonom o radu te Zakonom o krivičnom postupku.

Kako je rečeno izbačene su zastarjele odredbe koje se odnose na uvjete prijema novih policijskih službenika kao što je služenje vojnog roka s obzirom na to da se radi o kandidatima rođenim nakon rata, a izmjenama se predviđena obavezna provjera dostojnosti kandidata za policijsku službu.

Sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova TK Safet Begić pojasnio je da je u implementaciji dosadašnjeg zakona uočeno niz propusta kada je u pitanju vođenje disciplinskih postupaka za policijske službenike.

- Bilo je određenog broja oslobađanja od disciplinske odgovornosti jer su bili vezane za rok zastare. Sada su usklađene odredbe Zakona o policijskim službenicima i Zakona o krivičnom postupku te su skraćeni rokovi za vođenje disciplinskih postupaka odnosno produžen je rok apsolutne zastare - dodao je.

Ovim zakonom propisana je i obavezna suspenzija policijskih službenika u dva slučaja i to kada je određen pritvor i kada je pokrenuta istraga za koruptivna krivična djela, a ovaj prijedlog izmjena razmotrit će i Skupština TK na narednoj sjednici.

Ministri Vlade Tuzlanskog kantona prihvatili su Prijedloge izmjena finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2018. godinu. Prvobitno su planirani prihodi u iznosu od gotovo 230 miliona KM, ali je iznos povećan na gotovo 237 miliona KM.

U okviru ovih prihoda, kazao je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK Mirsad Hodžić, najveći dio odnosi se na povećanje poreznih prihoda odnosno prihoda od doprinosa iz plate u iznosu od 8,4 miliona KM.

- Kada su u pitanju neporezni prihodi prvobitno su bili planirani za 2018. godinu u iznosu od 17 miliona KM i oni su nešto smanjeni u odnosu na taj plan i sada su smanjeni za 1,4 milion KM, a ova razlika nastala je zbog Odluke o neposrednom učešću odnosno oslobađanje određenih kategorija stanovništva kada je u pitanju plaćanje participacije - pojasnio je.

Ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić kazao je da je za sedam mjeseci u ovoj godini iskazano rebalansom dodatnih 5,5 miliona KM, a u to je uključeno prvo zapošljavanje doktora u iznosu od 260.000 KM za 50 doktora.

- Dodatno 480.000 KM osigurano je za izmjenu Odluka o liječenju povratnika u TK gdje bi dodatna sredstava bila usmjerena na Univerzitetsko klinički centar Tuzla, Općoj bolnici Gračanica i svim domovima zdravlja na području TK - istaknuo je.

Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici prihvatila je i Informaciju Ministarstva zdravstva o osiguranju rezervi krvi za potrebe liječenja te Analizu zdravstvenog stanja stanovništva TK.

Analiza je pokazala da je jedan od vodećih razloga smrti stanovništva u ovom kantonu su kardiovaskularna oboljenja, a najčešće bolesti u prošloj godini su bile infekcija gornjih disajnih puteva, bronhitis i povišen krvni pritisak te šećerna bolest.

Također, radne grupe za evropske integracije dobile su novih 665 pitanja na koja treba odgovoriti Evropskoj komisiji koja je uz Upitnik dostavila i informaciju da od Bosne i Hercegovine očekuje da u naredna tri mjeseca dostavi odgovore na pitanja.

Koordinator za poslove EU integracija pri Vladi TK Senad Ovčina kazao je da je TK spremno dočekao ovu aktivnost i kao što je to bio slučaj i s prvobitnim pitanjima iz Upitnika i ovaj put će uraditi svoj zadatak u predviđenom roku i kvalitetno.

Evropska komisija traži pojašnjenja prethodnih odgovora i dopune novijim podacima iz 2017. godine.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1978

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Loee0xF-8zler3QkAU8hmh_Py7myU5Iz?usp=sharing

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo