Bosna i Hercegovina     | 11.07.2018. 12:17 |

Učenjem Kur'ana u Memorijalnom centru Potočari počeo vjerski program

FENA Alma Zukanović

SREBRENICA, 11. jula (FENA) - Vjerski dio programa obilježavanja 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone Ujedinjenih nacija" Srebrenica počeo je učenjem Kur'ana, klanjanjem podne-namaza, ikindija-namaza te dženaze-namaza koje predvodi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, a bit će proučena i dova šehidima.

Iznošenjem tabuta s posmrtnim ostacima 35 žrtava od musalle do mezarja, čitanjem imena žrtava genocida, te ukopom i učenjem, bit će završen vjerski dio programa.

Obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica i ukop identificiranih žrtava iz jula 1995. godine održani su u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

Komemoracija je počela u Fabrici akumulatora intoniranjem himne BiH i obraćanjem zvanica. Odata je počast, položeno cvijeće za žrtve genocida.

Glumac Rijad Gvozden govorio je ulomak iz romana "Derviš i smrt", a upriličen je i "Srebrenički inferno" koji je prvi put izveden 2003. prilikom otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari spomen-obilježje i mezarje. Od tada se izvodi svake godine, na dan genocida i u vrijeme ukopa posmrtnih ostataka identificiranih srebreničkih žrtava. Tekst je napisao Džemaludin Latić, a muziku Đelo Jusić.

Članovi porodica, prijatelji, komšije, preživjeli Srebreničani, predstavnici vlasti, međunarodne zajednice te brojni građani došli su danas u Potočare na posljednji ispraćaj 35 žrtava genocida kojima je danas klanjana dženaza i čiji su posmrtni ostaci spušteni u kabure u "dolini bijelih nišana" u Potočarima.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Brazilski predsjednik Lula optužio Izrael za genocid u Gazi

Bećirović: 9. januar nije datum za slavljenje, očekujem poduzimanje mjera od OHR-a

Udruženja žrtava - Puštanje na slobodu optuženih za genocid nije pravda

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo