Svijet     | 11.07.2018. 12:59 |

Neonacistkinja Beate Zschape osuđena da doživotnu kaznu zatvora

FENA Internet

BERLIN, 11. jula (FENA) - Na doživotnu kaznu zatvora zbog saučesništva u deset ubistava, dva bombaška napada i nekoliko pljački banaka, osuđena je danas u Muenchenu prvooptužena u procesu protiv neonacističke terorističke Nacional-socijalističko organizacije (NSU) 43-godišnja Beate Zschaepe, prenose njemački mediji.

-Beate Zschaepe osuđena je na doživotnu kaznu zatvora s tim da je sud utvrdio posebnu težinu krivnje, što praktički isključuje oslobađanje iz zatvora nakon 15 godina koliko traje doživotna kazna - rekao je nakon izricanja presude državni tužilac  Florian Gliwitzky.

Zschaepe je bila dio tzv. NSU trojca, kojem su još pripadali Uwe Boehnhardt i Uwe Mundlos koji su bili direktni počinitelji. Obojica su izvršila samoubistvo prilikom pokušaja njihovog hapšenja u jesen 2011.

Drugooptuženi Ralf Wohlleben osuđen je  na deset godina zatvora zbog saučesništva u ubistvima, jer je pribavljao oružje kojim su izvršena ubistva. Drugooptuženi Holger G. je optužen na tri, Andre E. na dvije godine zatvora, a Carsten S. na tri godine zatvora za mlađe punoljetnike.

Uwe Boehnhardt i Uwe Mundlos su tokom deset godina u Njemačkoj ubili deset osoba od koji su osam turskog, a jedna grčkog porijekla te jedna njemačka policajka. Izveli su i dva bombaška napada u Koelnu u kojima je bilo nekoliko ozlijeđenih te čitav niz pljački kojima su finansirali svoje djelovanje u podzemlju.

Policija je dugi niz godina istraživala ubistva migranata, a tek 2011. nakon otkrivanja videa u kojem je NSU priznao ubistva počelo se istraživati u smjeru podzemlja s radikalno desnom pozadinom.

Proces protiv Zschaepe i pomagača NSU-a trajao je preko pet godina i spada u najsloženije procese u poslijeratnoj Njemačkoj.

I dalje su ostala otvorena mnoga pitanja u vezi s ulogom špijuna Ureda za zaštitu ustavnog poretka u radu NSU-a. Ured je dosjee sa sadržajem povezanima s ovim slučajem proglasio tajnim za sljedećih 120 godina.  

Presuda nije pravomoćna, a posmatrači procjenjuju da će optuženi uložiti žalbu na presudu. Zschaepe  je tokom cijelog suđenja negirala da je znala za ubistva koje su počinili Boehnhardt i Mundlos.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Njemačka zabranila neonacističku grupu zbog "indoktrinacije djece"

Bivši Assadov obavještajac osuđen u Njemačkoj na doživotni zatvor za zločin protiv čovječnost

Dvojica neonacista osuđeni zbog planiranja napada na američku vladu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana