Bosna i Hercegovina     | 11.07.2018. 14:07 |

Čitanjem imena 8.372 žrtve obilježen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 11. jula (FENA) - U sklopu obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici danas je u realizaciji Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine upriličen multimedijalni performans, posvećen sjećanju na žrtve najtežeg zločina počinjenog na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Čitanjem 8.372 imena žrtava genocida u Srebrenici, na taj se način, najneposrednije odaje počast i iskazuje saosjećanje s porodicama žrtava i svjedocima planetarne tragedije iz jula, 1995. godine. 

Nesvakidašnji događaj i čin kojim se njeguje kultura sjećanja, upriličen u prostoru Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, omogućava svima da se putem svojevrsne zajedničke molitve, satkane od imena brutalno pogubljenih u tzv. „zaštićenoj zoni UN-a“, uvjere u razmjere stradanja stanovnika Srebrenice.

- Nemamo pravo na zaborav. Mi smo generacije koja moraju čuvati sjećanje na strašni zločin koji se dogodio u Bosni i Hercegovini i to ne samo u Srebrenici, nego i u drugim mjestima kao što su: Prijedor, Kozarac, Višegrad, Vlasenica, Brčko, Gradačac...- kazala je glumica i prvakinja SARTR-a Selma Alispahić, istaknuvši obavezu preživjelih da sjećanje njeguju svaki dan, a ne samo 11. jula.

Potcrtala je kako je sjećati se i biti svjestan svega što se dogodilo, zapravo, uvjet za opstanak i izgradnju bolje budućnosti na prostorima Bosne i Hercegovine.

Kako je novinarima kazala glumica SARTR-a Maja Salkić, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici i događaj, koji SARTR u suradnji s Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH organiziraju šestu godinu zaredom, ujedno je i poziv svim građanima BiH da se, posebno na ovaj dan, ali i svaki drugi dan pokušaju sjetiti stradalih u Srebrenici i šire u BiH, uz poruku kako se tako što više nikome i nikada ne bi ponovilo.  

Na važnost njegovanja kulture sjećanja ukazala je i direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović, navodeći da to što rade glumci SARTR-a, čitajući imena žrtava genocida, predstavlja najbolji način iskazivanja poštovanja prema žrtvama.

Radi se o, kako je kazala, memorijalizaciji punoj poštovanja koja daje uvid u razmjere počinjenog zločina, na specifičan način i izraz umjetnika u kontekstu komemoracije žrtvama.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Predstava 'Up and Down' reditelja Ermina Brave 18. januara premijerno na sceni SARTR-a

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu