Svijet     | 12.07.2018. 09:01 |

Trump nakon sastanka s Merkel u Bruxellesu izjavio da ima dobre odnose s njom

FENA Internet

BRUXELLES, 12. jula (FENA - Američki predsjednik Donald Trump predložio je saveznicima u NATO-u da povećaju obrambene budžete na četiri posto BDP-a, dvostruko više od ranije zacrtanog cilja od dva posto.

 Članice NATO zacrtale su na samitu u Walesu 2014. da će u sljedećih deset godina podići izdvajanje za obranu na dva posto BDP-a. Taj cilj po najnovijim podacima ispunjava osam država članica: Sjedinjene Države, Velika Britanija, Grčka, Estonija. Latvija, Litva, Poljska i Rumunjska.

Trump  je izjavio da članice NATO-a moraju uplatiti odmah dva posto svog BDP-a za ulaganja u vojsku, povezujući to pitanje s trgovinom i energetikom na svom Twitter postu dok je prisustvovao samitu alijanse u Bruxellesu.

- Kakva korist za Njemačku što plaća Rusiji milijarde dolara za gas i energente? SAD plaćaju evropsku zaštitu. Morate plaćati dva posto BDP-a odmah, ne do 2025. godine - dodao je američki predsjednik, prenosi Reuters.

Nekoliko sati nakon što je oštro napao Njemačku američki predsjednik Donald Trump sastao se na marginama sastanka na vrhu zemalja članica NATO-a s kancelarkom Angelom Merkel i izjavio da ima vrlo dobre odnose s njom.

Merkel je rekla da su razgovarali o migracijama te da je Njemačka "dobar partner" Sjedinjenim Državama. Tokom radnog doručka u srijedu ujutro s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, Trump je oštro napao Njemačku, posebno se okomivši na gasovod Sjeverni tok II zbog čega je, kako je rekao, Njemačka postala zarobljenik Rusije.

Čelnici zemalja članica NATO-a  u srijedu su, prvog dana samita, pozvali Makedoniju da počne pregovore o članstvu u Sjevernoatlantskom savezu, čija bi članica mogla postati kada se definitivno potvrdi promjena imena zemlje dogovorena s Grčkom. Grčka i makedonska vlada postigle su sredinom prošlog mjeseca dogovor oko imena Makedonije, koja bi se po novome trebala zvati Sjeverna Makedonija. Makedonija čeka pozivnicu za članstvo u NATO-u od 2008. godine, a od 2005. početak pregovora s Europskom unijom, što još nije na vidiku.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nikšić: Put u NATO je naša zakonska obaveza

Bećirović: NATO ima mandat prema Dejtonskom sporazumu da reaguje kada je ugrožen mir

Galić domaćin službenih aktivnosti organiziranih za 320 sudionika NATO konferencije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'