Stranačke aktivnosti     | 12.07.2018. 12:04 |

Saopćenje za javnost Građanske demokratske stranke (GDS)

FENA Saopćenje

GDS BiH izražava najdublje saosjećanje s majkama, očevima, kćerima i sinovima koji su danas pored svojih najbližih u Potočarima u tuzi i boli zbog gubitka i posebno onim porodicama koje, još uvijek, poslije 23 godine nemaju mogućnosti da se oproste od svojih najmilijih jer su među nestalim i za kojima tragaju u bespućima ljudske tragedije. 

Zločine protiv čovječnosti u Srebrenici i širom BiH u XX vijeku potomci nikada neće zaboraviti i  pridružuju se građani svijeta koji drže do ljuskog života, dostojanstva, istine i slobode.

GDS BiH je blagovremeno upozoravao domaću i svijetsku javnost na pogubnost politike OUN  o  Zaštičenim zonama i stravične posljedice odsustva međunarodne intervencije u BiH i posebno u danima Srebreničkog inferna 1995 godine.

Rezolucijom GDS BiH o Srebrenici, u skladu sa Ženevskom konvencijom, koju je Parlament RBiH usvojio i kojom se zahtjevalo potpuno obeštečenje svih žrtava i potomaka genocida u Srebrenici, kao i svih zločina protiv čovječnosti počinjenih u BiH,obnovu života i izgradnju mira i sigurnosti.

Pokrenul smo pitanje individualne odgovornosti za ratne zločine i poštivanje pravde kako bi građani BiH učestvovali u obnovi povjerenja u zemlji razdiranoj nezamislivim zločinima, mržnjom i terorom.

Svaki zaborav i negiranje zločina i genocida koji je utvrdio i Haški sud je nedopustivo. Nužno je i neizbježno suočavanje sa istinom i u obrazovanju  i u svakodnevnom životu  jer je Srebrenička tragedija opomena za budućnost svijeta

Današnji dan u Srebrenici, 11.7.2018. opomena je za sve, u zemlji i svijetu, da se budućnost ne može graditi na zaboravima. Svaki zločin i kazna i svaka suza i bol žrtve  neumoljivo svjedoče o tome u kakvom  svijetu  živimo.

Svjetski državnici i međunarodne institucije osudile su i osuđuju počinitelje genocida u Srebrenici i vrijeme je da i institucije BiH usvoje i provode zakone koji će spriječiti i sankcionisati svaki oblik povampirenja ekstremnog nacionalizma i prijetnje po mir i slobodu građana.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

GDS uputio poziv Schmidtu da 11. juli proglasi za Dan žalosti u BiH

Spahić: Hanuka se u BiH dočekuje sa radošću

Saopćenje za javnost GDS-a BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo