Bosna i Hercegovina     | 12.07.2018. 17:05 |

Izetbegović:Nastavit ćemo davati doprinos međunarodnim naporima za očuvanje mira

FENA Saopćenje

BRISEL, 12. jula (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović govorio je danas na NATO samitu u Briselu o doprinosima u ljudstvu (vojnicima i starješinama, na različitim zadacima) te finansijskoj podršci Afganistanskoj armiji.

Izetbegović je istaknuo i namjere daljnjeg povećanja doprinosa Bosne i Hercegovine Misiji Odlučna podrška u smislu upućivanja jedinice za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava i školovanja i obuke pripadnika afganistanskih sigurnosnih i odbrambenih struktura.

Napomenuo je da je mir moguće postići angažiranja relevantnih aktera u Afganistanu, kroz mehanizam konsultacija, kompromisa i konsenzusa te da održiv mir mora podrazumijevati vodeću ulogu domaćih snaga.

- Mir je neodrživ ukoliko on ne bude imao i regionalnu dimenziju, što se posebno odnosi na važne aranžmane sa susjednim država, posebno s Pakistanom - iznio je stav na samitu u NATO-u predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Govoreći o nedjeljivosti međunarodnog mira i sigurnosti, Izetbegović je naglasio da ulogu BiH treba ojačati od Alijanse, kako bi ona postala snažniji i bitniji partner te je stoga pozvao NATO da BiH što prije uputi poziv za ulazak u prvi Godišnji nacionalni program, čime će započeti proces pune konzumacije Akcionog plana za članstvo (MAP).

Najavio je da će BiH nastaviti davati doprinos međunarodnim naporima za očuvanje mira - kroz UN i od EU predvođene mirovne misije, učestvujući u svim naporima za borbu protiv terorizma i drugih sigurnosnih prijetnji te da će se i dalje izgrađivati kao značajan činilac međunarodnog mira, sigurnosti i stabilnosti.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Izetbegović telefonski razgovarao sa Erdoganom

Izetbegović i Aggeler o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i rješavanju ključnih izazova s kojima se država suočava

Izetbegović s ambasadorom Norveške o političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH i procesu euroatlantskih integracija

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo