Regija     | 12.07.2018. 20:02 |

Tanjug i ATA organizirali konferenciju 'Srbi i Albanci - kojim putem dalje?'

FENA Agencije

BEOGRAD, 12. jula (FENA) - Bilateralni odnosi i saradnja Albanaca i Srbijanaca bili su u fokusu međunarodne konferencije nazvane "Srbi i Albanci - kojim putem dalje?" koju su u Beogradu ove sedmice organizirale novinske agencije iz Srbije i Albanije - Tanjug i ATA.

Ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić kazao je da su odnosi između Srba i Albanaca opterećeni pitanjem Kosova zbog čega smatra da je potrebno naći trajna rješenja da bi se uklonili sukobi između dva naroda.

- Važno je ukloniti uzrok problema u odnosima Srba i Albanaca. Odnosi između Srba i Albanaca važni su za regiju i za Evropsku uniju - mišljenja je Dačić, koji je prisustvovao konferenciji.

Naglasio je da je potrebno ukloniti probleme koji opterećuju dva naroda te je dodao da su svi u regionu "braća i sestre, zbog čega ne trebamo dozvoliti da neko izvan regije kreira probleme među nama".

Generalna direktorica Albanske telegrafske agencije (ATA) Armela Krasniqi je ocijenila da mediji mogu igrati ključnu ulogu u uklanjanju prepreka i predrasuda između Srba i Albanaca.

- Na kraju, naša budućnost bi trebala biti bez prepreka u svim oblastima ekonomskim, političkim i kulturnim. Budućnost Albanije i Srbije trebala bi ležati na zajedničkom regionalnom tržištu, gdje se svi građani mogu slobodno kretati unutar evropskog prostora - kazala je.

Direktor novinske agencije Tanjug Branka Đukić ocijenio je da su zemlje na pravom putu prevladavanja sukobljenih interesa i uzajamnih nesporazuma, ukoliko se ostane na principima iskrenosti, te pokaže međusobno poštovanje u odnosima dviju, kako je kazao, najvećih nacija na zapadnom Balkanu.

O odnosima između Albanije i Srbije u okviru historijskih i političkih okolnosti koje stvaraju te odnose na konferenciju su razgovarali brojni stručnjaci na skupu, javila je ATA.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!