Stranačke aktivnosti     | 12.07.2018. 23:30 |

Priopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Večeras je u Sarajevu u Centru za kulturu i mlade u Jelićevoj održana tribina Naše stranke pod nazivom “Sarajevo, grad otvorene ruke”. Učesnici tribine su bili Damir Marjanović, član Predsjedništva Naše stranke, Sabina Ćudić i Nasiha Pozder, potpredsjednice Naše stranke, Vibor Handžić, predsjednik Kantonalnog odbora Sarajevo, Neira Dizdarević, zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, te Redžo Lemezan, najmlađi vijećnik (OV Ilidža) u BiH i Tarik Jažić, predsjednik OO Naše stranke Stari Grad Sarajevo.

Govorilo se o otvorenosti, kako za različitosti, tako i za povratak onih koji svakodnevno odlaze. Tribinu je otvorio Damir Marjanović, član Predsjedništva Naše stranke. Govorio je o zatvorenosti države i grada za mlade zbog čega masovno odlaze. Naveo je kako i pojedine obrazovne institucije svoj marketing kreiraju u skladu s tom činjenicom: “Neke obrazovne institucije reklamiraju se tako što kažu: Dajemo vam diplome s kojima možete dobiti posao u EU. Želimo obrazovanje čija će reklama biti: Dajemo vam znanje s kojim ćete stvoriti posao ovdje.”

Nasiha Pozder, potpredsjednica Naše stranke, govorila je iz perspektive nekoga ko se bavi prostornim planiranjem te kako ispraviti političke greške u tom polju : “Ne želim članove Predsjedništva koji će otvarati grilove i trafostanice, ja želim člana Predsjedništva koji zagovara strategije koje će biti provodive, prva će biti energetska, druga poljoprivredna. Želim da se zalaže za državni prostorni plan, kako niko više ne bi govorio o izgradnji autoputa a da ne zna gdje ga šta čeka kad krene u njegovu izgradnju…”

Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke, rekla je da otvorenost jednog društva zavisi od toga koliko je emancipatorna politika koja tim društvom upravlja. U BiH dosad na vlasti takve politike, prema njenim riječima, nije bilo: “Otvorenost će stvoriti politika koja neće pristati da u ljudima budi najgore pa i po cijenu vlastite političke štete. Oni koji će biti emancipatorni po svaku cijenu i nikad neće mrziti čak ni one koji njih mrze.”

Boriša Falatar, kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva Sarajevo i BiH vidi kao otvorene samo pod uslovom da se prestane s politikama konfrontacije koja ljude iz BiH tjera i nikog izvana ne privlači. Govorio je o tome kako je transparentnost vrlo važna u politici, da građani znaju i učestvuju u kreiranju svakodnevnog života i da je zato krenuo da obilazi razna mala i velika mjesta širom BiH kako bi slušao ljude i kroz svaku pojedinačnu ljudsku sudbinu bolje razumio svaki segment našeg društva.

Nakon tribine u Jelićevoj ostali su mnogobrojni građani kako bi razgovarali sa Falatorom.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost Naše stranke Mostar

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana