Kultura     | 13.07.2018. 09:25 |

U Mostaru upriličena izložba slika 'Povratak iskonskom'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 13. srpnja (FENA) - Izložba "Povratak iskonskom", autora Alice, Đanija i Anela Jakirovića, koja predstavlja povratak izvornom u svakom smislu, a prije svega osnovnim vrijednostima, upriličena je u četvrtak navečer u mostarskom Centru za kulturu.

- Svi preferiramo taj moderni stil slikanja, kovanja bakra i sl. Međutim, odlučili smo da se večeras predstavimo s modernim radovima urađenim na tradicionalan način. Tradicionalan način slikanja i kovanja bakra je jako poznat u Mostaru, a rad naše obitelji se bazira na tome - kazao je jedan od autora Anel Jakirović.

Otac Alica i dva sina Anel i Đani rade potpuno različitim stilovima, a kako kaže Alica ovo je njihova druga tročlana izložba te će i ubuduće  tako izlagati.

- Što se tiče mojih radova, posljednjih nekoliko godina radim u jednom ciklusu gdje obrađujem svakodnevne teme preko geometrijsko-arhitektonskih oblika, koristeći dječju naivnost i psihologiju boja. Ta psihologija boja je jako značajna i bitna u ovom svemu - poručio je Anel Jakirović.

Njegov brat Đani Jakirović pojasnio je kako u bakru radi već dugi niz godina te da se bavi komercijalnim i umjetničkim stvarima.

Na pitanje kako su se krenuli očevim stopama, Anel je odgovorio kako je to karakteristično, jer su odrasli u radionici svog oca.

- Kako smo rasli Đani je odmah imao afinitet prema primijenjenoj umjetnosti. On inače radi obradu metala, drveta, radi tradicionalno u obitelji opremanje slika, a ja sam otišao očevim putem na slikanje. Međutim, nitko nas nikada nije pritiskao. Svi smo imali svoju slobodu izražavanja, tako da se to manifestiralo ovim skroz različitim stilovima, iako imamo zajednički atelje u kojem radimo, pripremamo i zajedničke projekte na kojim se dopunjujemo i kombiniramo razne slike zajedno - objasnio je Anel.

Izložbu je, nakon uvodnog dijela publiciste i novinara Zlatka Šemsudina Serdarevića, službeno otvorio ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Rašid Hadžović.

- Nisam arhitekta, nisam ni umjetnik koji može nešto ovako da napravi, ali jednostavno pogled na ove slike, kad vidite tri različite vrste umjetnosti na jednom mjestu, u svima nam se javlja sinergija. Jednostavno svaka slika pojedinačno budi emocije. Što se tiče umjetnika, ja bih im se zahvalio i drago mi je što žive u našem gradu, jer obitelj Jakirović uspješno gradi umjetničku karijeru godinama - poručio je ministar Hadžović.

Na izložbi su bila izložena 42 rada, od toga ulje na platnu rađeno većinom akrilikom i bakar urađen tehnikom ba-reljef na raznim podlogama.

Otvorenju izložbe prisustvovali su brojni umjetnici i građani Mostara, a izložba  je upriličena u okviru Mostarskog ljeta 2018, u organizaciji Centra za kulturu Mostar.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana