Kultura     | 13.07.2018. 12:47 |

Filmski centar Sarajevo na Pula film festivalu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. jula (FENA) - Filmski centar Sarajevo postao je jedan od regionalnih partnera programa The Matchmaking Forum na Pula film festivalu koji će biti održan od 14. do 22. jula.

The Matchmaking Forum je nova platforma tog festivala posvećena filmskoj industriji i realizira se u tri segmenta: Coproduction Market, Work in Progress i Matching Books and Film.

Filmski centar Sarajevo predstavit će projekt iz BiH "Sarajevo universe" u produkciji Refresha iz Sarajeva i u režiji Nevena Samardžije, Saše Peševskog i Emira Kapetanovića.

Riječ je dugometražnom ombibus projektu mladih debitanata sa Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Partnerstvo sa Pula Film Festivalom, u kojem učestvuju svih filmski centri država bivše Jugoslavije, predstavlja novu fazu u razvoju Centra, koji je u funkciji predstavljanja aktuelne filmske produkcije u BiH na širem regionalnom i evropskom tržištu. 

Jedna od uloga Filmskog centra Sarajevo, kao javnog preduzeća od strateškog značaja za audio-vizualni sektor BiH i Federaciju BiH, jeste upravo međunarodno predstavljanje bh. kinematografije.

Na filmskom festivalu u Puli Filmski centar Sarajevo prisutan je i kroz događaj posvećen velikom hrvatskom i jugoslavenskom glumcu Igoru Gali, koji je ostvario jednu od svojih najvećih uloga u kultnom filmu "Most" Hajrudina Šibe Krvavca, koji se nalazi u katalogu sadržaja Filmskog centra Sarajevo.

Na ovogodišnjem pulskom filmskom festivalu, koji je najstariji festival u ovom dijelu Evrope, bh. kinematografija će u zvaničnom programu posvećenom manjinskim koprodukcijama sa Hrvatskom imati tri ostvaranja: "Žaba" Elmira Jukića, "Posljednja barijera" Jasmina Durakovića i "Muškarci ne plaču" Alena Dreljevića, saopćio je Press Filmskog centra Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Od sutra besplatno online dostupan film iz istorije bh. kinematografije: 'Sarajevo 1920'

Arhivski filmovi na Ondemand.kinomeetingpoint.ba: Spašena memorija filmskog grada

Tanović: Filmski Centar Sarajevo bh. i regionalni centar za digitalizaciju filmskih traka

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana