Regija     | 13.07.2018. 14:42 |

Makedonija neće dopustiti Rusiji da opstruira dogovor oko imena s Grčkom

FENA Agencije

ZAGREB, 13. srpnja (FENA) - Makedonija neće dopustiti Rusiji da opstruira dogovor oko imena s Grčkom koji je Skoplju otvorio vrata za ulazak u NATO, rekla je u petak u Zagrebu makedonska ministrica obrane Radmila Šekerinska-Jankovska.

Atena će protjerati dvojicu ruskih diplomata i zabraniti ulazak u zemlju još dvojici pod sumnjom da su pokušali potkopati sporazum o nazivu Makedonije dogovoren u lipnju, a rusko ministarstvo vanjskih poslova najavilo je da će odgovoriti na isti način, javila je Hina.

Završetak postupka promjene imena u Republika Sjeverna Makedonija toj je bivšoj jugoslavenskoj republici otvorilo put da je saveznici u srijedu formalno pozivu u NATO, čemu se oštro protivi službena Moskva.

"Oduvijek smo govorili da želimo dobru suradnju s Rusijom, ali odluke su na nama. Makedonija je donijela odluku", rekla je Šekerinska novinarima.

Dodala je da žali zbog odluke o protjerivanju diplomata, ali da će njezina vlada "ostati budna i fokusirana" na primjenu dogovora s Atenom.

Grčka i makedonska vlada postigle su sredinom lipnja dogovor oko imena Makedonije, koja bi se po novome trebala zvati Sjeverna Makedonija.

Dogovor se mora ratificirati u objema zemljama, a u Makedoniji je predviđen referendum.

"Referendum i donesene odluke su u korist građana i nećemo dopustiti ničije miješanje na tom putu", istaknula je Šekerinska nakon sastanka ministara obrane regije s američkim kolegom Jamesom Mattisom.

Po njezinim riječima, odgađanje primanja Makedonije od 2008. izazvao je tešku političku, gospodarsku i financijsku krizu u zemlji. "Nećemo dopustiti da se to ikada više ponovi", naglasila je.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je objavilo kako smatra da je Makedonija silom uvučena u NATO-ove vojne snage te da takav potez samo produbljuje podjele i povećava napetosti u Europi.

NATO-ovi čelnici u srijedu su pozvali Makedoniju da započne pregovore o članstvu u Sjevernoatlantskom savezu. Članicom NATO-a mogla bi postati kad se definitivno potvrdi promjena imena zemlje.

Grčka je zbog ustavnog imena Makedonije godinama blokirala početak pregovora o euroatlantskim integracijama te zemlje. Makedonija čeka pozivnicu za članstvo u NATO-u od 2008. godine, a od 2005. početak pregovora s Europskom unijom, što još nije na vidiku.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U Grčkoj uhapšena 63 člana kriminale grupe zbog nasilja na sportskim terenima

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Nikšić: Put u NATO je naša zakonska obaveza

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta