Bosna i Hercegovina     | 13.07.2018. 15:21 |

Vijeće RAK-a usvojilo Izvještaj o radu za prva tri mjeseca 2018.

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. jula (FENA) - Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (Agencija) usvojilo i Izvještaj o radu Agencije za period od januara do marta 2018. godine.

Vijeće Agencije je usvojilo Pravilo … / 2018 o korištenju radiofrekvencijskog opsega 1452-1492 MHz za MFCN SDL. Pravilom se propisuje način korištenja radiofrekvencijskog opsega 1452-1492 MHz za dodatnu vezu prema korisniku u mobilnim/fiksnim komunikacijskim mrežama (MFCN SDL) u Bosni i Hercegovini na tehnološki neutralnoj osnovi.

Vijeće je odobrilo da se na javne konsultacije u trajanju od 45 dana upute nacrti sljedećih pravila:

Pravilo XX/2018 o naknadama za dozvole Regulatorne agencije za komunikacije - U cilju otklanjanja brojnih problema koji su nastali u praksi od dana stupanja na snagu Pravila 80/2016 o naknadama za dozvole Regulatorne agencije za komunikacije, Agencija je donijela novo Pravilo kojim se propisuje obaveza, iznos, način plaćanja i obračun naknada za dozvole u radiokomunikacijama, emitovanju i telekomunikacijama u Bosni i Hercegovini i određuju izuzeci od plaćanja ovih naknada, kao i postupanje Agencije u slučaju neplaćanja;

Pravilo XX/2018 o pružanju usluga upravljanja elektronskim komunikacijskim mrežama u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji. Pravilom se reguliše postupak dodjele Dozvole za operatora multipleksa, vrste i uslovi pružanja usluga, upravljanje multipleksom u zemaljskoj radiodifuziji, odnos operatora multipleksa i pružaoca audiovizuelnih usluga i medijskih usluga radija i krajnjih korisnika, tehničke i eksploatacione karakteristike mreže, naknade i administrativne obaveze i druge mjere vezane za rad multipleksa u zemaljskoj radiodifuziji u Bosni i Hercegovini.

Vijeće je na sjednici prihvatilo: Informaciju o nacrtu Izvještaja o finansijskoj reviziji Regulatorne agencije za komunikacije za 2017., Informaciju o analizi maloprodajnog tržišta distribucije audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija te Informaciju o Analizi tržišta terminacije poziva u javne telefonske mreže na fiksnoj lokaciji, veleprodajni nivo.

Vijeće je u drugostepenom postupku razmatralo i žalbe protiv prvostepenih Rješenja Agencije, saopćeno je iz RAK-a.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!