Bosna i Hercegovina     | 14.07.2018. 12:45 |

UO 'BH novinara' osudio prijetnje upućene uredniku Informativnog programa BHT-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. jula (FENA) - Upravni odbor Udruženja/udruge  BH novinari najoštrije osuđuje ugrožavanje sigurnosti i prijetnje Marku Radoji, uredniku Informativnog programa Televizije Bosne i Hercegovine ( IPBHT), koje su, kako navode, poslane direktno, putem elektronske pošte, ili objavljene u komentarima na  Facebooku i news portalima.  

- Prijetnje su uslijedile nakon što je Radoja, kao urednik IP BHT, zatražio od voditelja informativnih emisija BHT-a da  11. jula ne nose na reveru Cvijet Srebrenice, simbol sjećanja na  žrtve genocida  i stradanje više od 8.000 Bošnjaka u julu 1995 - navodi UO Udruženja BH novinari u saopćenju za javnost. 

Upravni odbor BH novinara smatra da je nedopustivo upućivati prijetnje  i dovoditi u opasnost nečiji život, pozivati na nasilje ili koristiti nepriličan govor, bez obzira na to da li se kao građani i javnost u Bosni i Hercegovini slažemo ili ne sa donesenom odlukom.

- Takva ponašanja predstavljaju krivično djelo, zbog čega policija mora hitno istražiti prijetnje i poduzeti zakonske sankcije. Upravni odbor BH novinara je u petak, 13. jula, i zvanično zatražio od  Federalne uprave policije efikasnu istragu u ovom slučaju i kažnjavanje osoba koje su upućivale prijetnje - navodi se u saopćenju. 

Istovremeno, članovi Upravnog odbora BH novinara pozivaju menadžment i upravu BHRT-a da sa dužnom pažnjom razmotre odluku urednika IP, te, u skladu sa postojećim zakonskim propisima i Uredničkim principima BHRT-a, donesu potrebne mjere za jačanje  javne uloge, odgovornosti i rada PBS u interesu svih građana BiH.  

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Reagiranje operatera za OIEIEK na navode direktora 'Farme Spreča'

Nešić: Pogrešna sam adresa za prepadanje i ucjene

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo