Svijet     | 14.07.2018. 13:50 |

Eksplozivna naprava bačena na dom bivšeg čelnika Sin Feina Gerryja Adamsa

FENA Internet

BELFAST, 14. jula (FENA) - Eksplozivna naprava je bačena na dom Garryja Adamsa u Belfastu tokom noći, saopćio je u subotu bivši čelnik Sinn Feina, tvrdeći kako je moguće da su napad izveli irski nacionalistički militanti koji se protive sjevernoirskom mirovnom sporazumu.

Drugi eksploziv je bačen na dom bivšeg predsjednika Sjeverne Irske Bobbyja Storeya, kazao je. 

Adams je izjavio novinarima da niko nije povrijeđen u ranijem napadu, ali da su dvoje njegove unučadi bili na cesti desetak minuta prije napada i da su mogli biti ubijeni.

Policijski portparol izjavio je da su ostaci "velike industrijske pirotehničke naprave koja može izazvati ozbiljne štete ili povrede" pronađeni na obje lokacije nakon napada, za koje je naveo da su se desili u petak navečer.

Napadi u Belfastu uslijedili du nekoliko dana nakon uličnog nasilja u drugom po veličini sjevernoirskom gradu Londonderryju, za koje je policija optužila militantne irske nacionaliste koji se protive mirovnom sporazumu iz 1998. u čijem je stvaranju učestvovao Adams.

Upitan da li su disidentski irski nacionalisti odgovorni za napad na njegov dom, Adams je izjavio da "postoji mnogo veza s onim što se desilo u Derryju", misleći na Londonderry.

Adams je kasnije izjavio kako je voljan da se sastane s disidentskim nacionalistima i probritanskim grupama umješanim u nasilje u istočnom Belfastu, u pokušaju da se okončaju nedavni ulični nemiri.

Sjevernoirski mirovni sporazum uglavnom je okončao trodecenijsko nasilje između nacionalista koji žele da se regija pridruži Republici Irskoj i probritanskih unionista koji žele da ostane u Britaniji. Više od 3.000 ljudi ubijeno je u nasilju, prenosi Reuters.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

U napadu sunitskih militanata u Iranu ubijeno pet policajaca

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta