Bosna i Hercegovina     | 14.07.2018. 14:50 |

Dervišević: U ekonomiji vidimo najveću šansu za integraciju države

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 14. jula (FENA) - Želja nam je da u ovim uslovima napravimo progres koji je moguć na više načina, a ekonomija će biti naš prioritetni zadatak, kao i da zaštitimo i pomognemo povratnike u cijeloj BiH – izjavio je danas u Sarajevu Azem Dervišević, predsjednik Kongresa Bošnjaka svijeta (KBS). 

Nakon radnog dijela izvještajne Skupštine KBS kojoj prisustvuju delegati iz Amerike, Australije, Azije i Evrope, Dervišević je izjavio da najveću šansu za integraciju države vide u ekonomiji.

- Imamo ljude rasprostanjene u čitavom svijetu koji imaju visoku kupovnu moć, oni podržavaju svoje familije, ali isto tako oni kupuju proizvode iz BiH. Želimo tu ekonomsku moć da iskoristimo – naglasio je Dervišević. 

KBS je organizacija koja je osnovana prije sedam godina i čiji je osnovni  zadatak umrežavanje Bošnjaka u svijetu i njihova čvrsta veza sa domovinom. Skupština se održava u sklopu manifestacije Dani kongresa Bošnjaka svijeta pod nazivom „Od Drine do Une“.

Kako je kazao Dervišević, manifestacija je počela sa njihovom posjetom Potočarima da bi odali počast žrtvama u Srebrenici. Posjetili su i Unsko-sanski kanton i  mezare velikana, a sa načelnikom Općine Bužim, među ostalim, su dogovarali kako da zajednički uvezuju Bošnjake iz svijeta sa gradovima u BiH. U Bihaću su organizovali tribinu o temi globalno djelovanje Bošnjaka i neophodnost bh. platforme ravnopravnosti i progresa. No, pored odavanja počasti žrtvama i herojima, naglasio je Dervišević, mora se pričati o sadašnjosti i planirati budućnost.

- Tema neophodnost bh. platforme ravnopravnosti i progresa pojavila se kao potreba jer smo mi vjerovali da je naša država stabilna i funkcionalna, ali svi ste svjedoci nasrtaja na našu domovinu iz susjedstva potpomognutu iznutra. Jednostavno smo procjenili da je to nešto čime se moramo baviti i zadali smo sebi neke minimume, a to su BiH i njene vanjske granice i ravnopravnost svakog građana i naroda unutar BiH. Želimo sarađivati sa svima onima koji vole ovu državu bez obzira na to da li žive u BiH ili inostranstvu - kazao je Dervišević, dodajući da je njihova želja da te progresivne ljude u domovini i vani uvezuju, te da će iz tog uvezivanja nastati konkretni projeketi.

Dervišević je iznio podatak da u Americi ima oko 68 zajednica u kojima žive Bošnjaci i da tamo živi pola miliona Bošnjaka.

- Oni nisu u Bosni, ali Bosna jeste u njima. Rade puno toga, od lobiranja u političkom smislu i ekonomske pomoći i spremni su otvarati bizinse ovdje – naveo je Dervišević, napominjući da je uloga politike da stvori uslove za investicije.

Dervišević je dodao da će se više fokusirati na lokalne zajednice i da mogućnosti za saradnju postoje u brojnim oblastima.  

Nakon radnog dijela, održan je i svečani dio skupštine KBS kome su prisutvovali brojni gosti, a u poslijepodnevnim satima KBS organizuje predstavljanje i razgovor sa kandidatima za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Srbija: Oporba traži parlamentarno povjerenstvo za kontrolu predstojećih izbora

Šapić: Ako ne bude većine, izbori za beogradsku Skupštinu krajem svibnja

Srbija: Oporba tvrdi da SNS nema većinu u Skupštini, Beograd na rubu novih izbora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo