Bosna i Hercegovina     | 14.07.2018. 21:23 |

Koncert 'Junačkih pjesama' povodom godišnjice pokušaja vojnog udara u Turskoj

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 15.  jula (FENA) - Povodom druge godišnjice od pokušaja državnog udara u Turskoj večeras je u sarajevskoj Vijećnici upriličen koncert turskih narodnih pjesama pod nazivom „Junačke pjesme“.

Prigodna svečanost započela je intoniranjem himni dviju bratskih zemalja - BiH i Turske.

Pozdravljajući brojne zvanice iz političkog, vjerskog, kulturnog života i diplomatskog kora u BiH, ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc podsjetio je da se u Turskoj u noći 15. jula 2016. desio izdajnički pokušaj državnog udara.

 -Te noći narod BiH se solidarisao sa nama. Prva poruka podrške došla je od predsjednika Izetbegovića. Nismo zaboravili ovu podršku i nećemo je zaboraviti. Večeras  smo ponovo zajedno i priređujemo ovaj koncert da se prisjetimo one noći, da je ne zaboravimo i odamo počast naših šehidima, da se sjetimo izdaje i pokažemo našu solidarnost - dodao je ambasador.       

Poručio je da niko neće moći narušiti bratstvo Turske i BiH, te da je večeras priliika da se ponovo pokaže to bratstvo i solidarnost.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je u svom obraćanju istakao da su prije dvije godine veliki turski narod i snažna turska država prošli kroz teško iskušenje izazvano neuspjelim pokušajem državnog udara.

- Državni udar su pokrenuli oni koji su zaboravili šta znače riječi odanost, ljubav, čast i poštovanje. Odgovor koji je dao hrabri turski narod će ostati svjetlim slovima zapisan u savremenoj historiji Republike Turske – istakao je Zvizdić.

Zbog toga, kako je dodao, Turska s pravom obilježava ovaj dan zajedništva turskog naroda i sjećanja na žrtve, sjećanja na šehide koji su dali svoje živote u sprečavanju državnog udara.

- Zemlju, državu, demokratiju i slobodu koji su bili dovedeni na rub, spasio je hrabri turski narod koji je bio spreman svojim životima braniti svoju domovinu - istakao je Zvizdić.

Izazovi sa kojima se susretala Republika Turska tog 15. jula 2016. izuzetno su važni, ali i teške historijske lekcije. Slobodarski duh jedne nacije, naglasio je Zvizdić, uvijek se  povrđuje svjetlim primjerima, a tako je billo i ovoga puta.   

Svečanosti su, među ostalima, prisustvovali i: predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, reisu-l-ulema IZ BiH Husein ef. Kavazović, potpredsjednik  Republike Srpskea Ramiz Salkić, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i drugi.

Kako je poznato,  vojnici pučisti odani terorističkoj organizaciji FETO pokušali su izvesti državni udar u Turskoj,  15. jula. 2016. godine. Pokušaj državnog udara spriječen je nakon što su stotine hiljada građana izašle na ulice Istanbula, Ankare i drugih dijelova zemlje i hrabro, goloruki, stali ispred tenkova i oklopnih vozila kojima su pučisti pokušali svrgnuti demokratski izabranu vlast u toj zemlji.

Koncert „ Junačke pjesme“ održan je pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske u BiH, Turske državane televizije TRT, Instituta Yunus Emre i Grada Istanbula.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo