Sport     | 15.07.2018. 09:41 |

Hrvatska i Francuska danas se bore za naslov prvaka svijeta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. jula (FENA) - Zavjesa na još jedno svjetsko prvenstvo bit će spuštena danas finalnim susretom između Francuske i Hrvatske.

Obje reprezentacije briljirale su na prvenstvu, a posebno su bile dramatične utakmice nokaut faze hrvatske reprezentacije koja je tri put zaredom igrala produžetke. Sigurno je da će to biti otežavajući faktor za Hrvate, s obzirom na to da su Francuzi mnogo odmorniji, ali su izabranici selektora Zlatka Dalića uprkos umoru i u prethodnim utakmicama pokazali izuzetnu borbenost.

Hrvati su plasmanom u finale već ostvarili najbolji rezultat u svojoj historiji, a sada imaju priliku da se revanširaju Francuzima za poraz u polufinalu SP-a 1998. kada su osvojili treće mjesto. Sada žele napraviti još jedan iskorak i ispisati historiju.

- Niko nije od nas očekivao finale, ali smo uspjeli i nećemo stati na tome. Dat ćemo sve od sebe da podignemo trofej, ovo je jedinstvena prilika. Mijenjao bih sve svoje trofeje u karijeri za ovaj. Spremni smo za Francusku - rekao je kapiten hrvatske reprezentacije Luka Modrić.

Francuska je 1998. došla do naslova prvaka svijeta, jedinog u svojoj historiji, a pored toga ima jedno drugo i dva treća mjesta.

Hrvate mnogi otpisuju zbog umora i igranja tri utakmice na produžetke, ali se s tim ne slaže Blaise Matuidi.

- Jeste li gledali polufinale? Hrvati su pravi ratnici, Engleski su čak izgledali umorniji - rekao je Matuidi.

Finale, koje se igra danas od 17.00 sati, sudit će Argentinac Nestor Pitana.

Pitana je sudio već četiri utakmice u Rusiji. Hrvatima je dijelio pravdu na utakmici protiv Danske, a sudio je i Francuzima protiv Urugvaja. Zanimljivo, Pitana je otvorio SP utakmicom Rusije i Saudijske Arabije (5:0), a sada će ga i zatvoriti, prenosi Goal.

Argentinac je do sada na SP-u pokazao 12 žutih kartona, od toga čak pet na utakmici Meksika i Švedske. Poznat je kao lak na kartonima i na penalima, a zanimljivo je da je u utakmici Hrvatske i Danske u osmini finala pokazao samo jedan žuti karton i to tek u 115. minuti Jorgensenu koji je srušio Antu Rebića i skrivio penal.

U susretu za treće mjesto Svjetskog nogometnog prvenstva Belgija je pobijedila Englesku 2:0.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Počinju kvalifikacije za EP za nogometašice, BiH pod vodstvom novog selektora protiv Portugala i S. Irske

Takmičarska komisija NSBiH: Sarajevu oduzeta tri boda, suspendovani Mirvić i Ibričić

Egipćani sumnjaju u pobjedu nad Hrvatskom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo