Ekonomija     | 16.07.2018. 10:37 |

RCC objavljuje program bespovratnih finansijskih sredstava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. jula (FENA) - Sekretarijat Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) objavio je danas program bespovratnih finansijskih sredstava (grantova) vrijedan 1,62 miliona eura koji će se koristiti za unapređenje infrastrukture i kvaliteta usluga na regionalnim kulturnim i avanturističkim turističkim rutama.  

Programom će biti obuhvaćeno trideset i više grantova, pojedinačne vrijednosti do 54.000 eura, a realizirat će se tokom perioda od tri godine.

- Ovim programom omogućit ćemo javnom i privatnom sektoru u šest ekonomija zapadnog Balkana da provedu neophodne intervencije na turističkim lokalitetima, a kulturne i prirodne atrakcije učine privlačnijim posjetiocima iz inostranstva i regiona. Pomoći ćemo da se sačini zajednička i bolja regionalna turistička ponuda koja će privući više turista u region, produžiti njihov boravak, te povećati prihode i broj kvalitetnih radnih mjesta - rekao je generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Program bespovratnih finansijskih sredstava je sastavni dio projekta razvoja i promocije turizma vrijednog 5 miliona eura kojeg finansira Evropska unija, a provodi Vijeće za regionalnu saradnju. Program će se realizirati u tri uzastopna ciklusa s ciljem da se u svakom ciklusu provede najmanje deset pilot projekata.

Javni poziv za dostavljanje projektnih ponuda će označiti početak svakog ciklusa koji će biti otvoren za pravna lica, uključujući nevladine i neprofitne organizacije, udruženja, fondacije i lokalne vlasti, koja će biti direktno odgovorna za pripremu, upravljanje i realizaciju sredstava.

Prvi poziv za dostavljanje ponuda, koji je objavljen danas, otvoren je konkretno za lokalne i regionalne organizacije koje se bave razvojem turizma, turističke klastere, organizacije za obrazovanje i usavršavanje, koje aktivno učestvuju u razvoju turizma, kao i nacionalne parkove i parkove prirode.

Rok za dostavljanje ponuda je 16. august 2018. godine, saopćeno je iz RCC-a. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Međugorje očekuje veći povratak hodočasnika iz Italije (VIDEO)

Najavljuje se stroža kontrola iznajmljivača apartmana "na crno"

U Brčkom proglašeni najbolji filmovi 'Turizam film festivala'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!