Svijet     | 16.07.2018. 11:45 |

Ashrawi: Šutnja međunarodne zajednice potiče Izrael na ratne zločine

FENA Internet

RAMALLAH, 16. jula (FENA) – Članica izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Hanan Ashrawi oštro je osudila izraelsku najveću vojnu operaciju na opkoljeni pojas Gaze od njene agresije iz 2014. godine.

Amir al-Nimra (15) i Louay Kaheil, ubijeni su dok su se igrali u parku u kvartu Gaze al-Katiba, a najmanje 15 ostalih je ranjeno kada su izraelski borbeni avioni u subotu napali razne kvartove grada. Drugi tinejdžer, Othman Rami Hillis (15), pogođen je u grudi i ubijen od izraelskih vojnika dok je učestvovao u petak u Velikom maršu za povratak.

- Izrael namjerno napada i ubija palestinsku djecu. Takvu brutalnu i zločinačku kampanju protiv naroda Gaze omogućilo je nedjelovanje međunarodne zajednice i američko saučesništvo u vojnoj okupaciji. Napadi na mjesta javnog okupljanja i igrališta predstavljaju ratni zločin i kršenje međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava - navodi Ashrawi u izjavi za javnost.

Od 30. marta 140 Palestinaca je ubijeno u Gazi a skoro 15.000 je ranjeno.

- Sve dok svijet ostaje nijem, izraelska sistematska kampanja brutalnih napada i teroriziranja nevinih Palestinaca samo će se nastaviti  izjavila je Ashrawi, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Džaferović: Neka međunarodna zajednica osudi prijetnje HDZ-a, a ne da popušta pred njima

Truss: Pooštriti obruč oko Putinovog ratnog stroja

Talibani pozvali međunarodnu zajednicu da ih prizna

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom