Bosna i Hercegovina     | 16.07.2018. 14:00 |

Položen kamen temeljac za izgradnju crpne hidroelektrane Vrilo

FENA Nina Maslo

TOMISLAVGRAD, 16. srpnja (FENA) - Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto otkrila je kamen temeljac za izgradnju crpne hidroelektrane Vrilo kod Tomislavgrada.

Riječ je o investiciji JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar vrijednoj 89 milijuna eura. CHE Vrilo godišnje će proizvoditi 196 GWh električne energije, a puštanje u rad planirano je 2023. godine.

- Teško je naći riječi kojima bih opisala što ovo zapravo znači za Elektroprivredu HZ HB, za prostor i žitelje Hercegbosanske županije, ali i cijele Bosne i Hercegovine. Nadam se da će u vremenu negativnih trendova ovaj projekt predstavljati pozitivan iskorak za žitelje ovoga kraja - istaknula je Krišto u svom govoru.

CHE Vrilo koristit će vodu rijeke Šuice, a za vrijeme smanjena dotoka u Duvanjskome polju crpit će vodu iz Buškog blata u akumulacijski prostor gornjega bazena.

Direktor Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar Marinko Gilja kazao je kako je izgradnja ovog elektroenergetskog objekta od velikog značaja za poslovanje tog poduzeća, ali i za ekspanziju poljoprivrede u tom kraju.

- Ovaj projekt pokrenut će kompletno gospodarstvo HBŽ-a, a po njegovoj realizaciji bit će otvoreno minimalno deset do petnaest novih radnih mjesta. Naš je cilj ulagati u obnovljive izvore energije i tako ćemo nastaviti u budućnost - kazao je Gilja, podsjetivši da je u ožujku ove godine u rad puštena VE Mesihovina, prva vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini.

Direktor Elektroprivreda HZ HB najavio je i projekt spajanja Buškog i Ramskog jezera.

- To je investicija vrijedna 70 milijuna eura. To će biti naš najisplativiji projekt, koji će vratiti ulaganja za svega pet-šest godina, što je prava rijetkost u ovakvim sustavima - naglasio je Gilja.

U okviru izgradnje CHE Vrilo bit će izgrađeno sedam građevinskih objekata - gornji bazen, ulazna građevina dovodnog tunela, dovodni tunel dužine pet kilometara, vodna i zaštitna komora, tlačni cjevovod dužine 450 metara, strojarnica s izlaznim tunelom, građevinom, platoom, raskopištem i donji bazen.

Načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin istaknuo je kako je izgradnja CHE Vrilo veliki projekt ne samo za Tomislavgrad, već i za Hercegbosansku županiju te čitavu državu.

- Radi se o velikom projektu jer se njegovom realizacijom otvara mogućnost melioriranja Duvanjskog polja i intenzivnije bavljenje poljoprivredom. Problem kraških polja je u tome što imate vode kada vam ne treba, a nemate je kada vam treba. Ovakvim projektima mi pospješujemo poljoprivrednu proizvodnju i naravno proizvodimo električnu energiju iz obnovljivih izvora energije - istaknuo je Vukadin.

Današnjoj svečanosti nazočili su, među ostalim, federalna ministrica financija Jelka Milićević i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je bio najavljen, nije došao.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Izabrani najbolji sportaši i sportašice Tomislavgrada

Dan oralne higijene: Četvrtina djece nikad nije bila kod zubara

Upriličen prikaz korizmene baštine Imotske krajine „Sine Božji budi faljen“

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo