Bosna i Hercegovina     | 16.07.2018. 16:07 |

Vlade BPK usvojila Dokument okvirnog Budžeta za period 2019-2021. godina

FENA Saopćenje

GORAŽDE, 16. jula (FENA) - Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde usvojila je danas Dokument okvirnog Budžeta BPK Goražde za period 2019.-2021.godina u kojem je prema projekcijama Federalnog ministarstva finansija i zahtjevima budžetskih korisnika, utvrđen realan okvir za finansiranje Kantona u naredne tri godine.

Vlada je takođe usvojila i izvještaj o svom radu za 2017.godinu, kao i izvještaje kantonalnih uprava, direkcija, agencija i službi koji su proslijeđeni Skupštini na razmatranje.

Razmatran je i primljen k znanju Kvartalni izvještaj o aktivnostima na izradi Monografije „Goražde 1992-1995“, s ovrtom na buduće aktivnosti u toku 2018. i dio 2019.godine. Konstatovano je da poslovi na izradi monografije idu utvrđenom dinamikom te da su učinjeni značajni iskoraci u prikupljanju arhivske građe koja je do sada bila nedostupna.

Vlada je dala saglasnost premijeru za potpisivanje Ugovora o namjenskom korištenju doniranih sredstava sa Federalnim ministarstvom za raseljena lica i izbjeglice. Ovo Ministarstvo odobrilo je 70.000 KM za sufinansiranje asfaltiranja i sanacije putnog pravca Cvilin-Sadba, I faza (Cvilin –Kožetin) u općini Foča u Federaciji BiH, dok je učešće Vlade BPK u ovom projektu 26.000 KM.

Premijer BPK Goražde dobio je takođe saglasnost Vlade i za potpisivanje zahtjeva za izdavanje rješenja o odobrenju za građenje centralnog spomen obilježja šehidima i poginulim braniteljima BPK, kao i spomen obilježja komandantu Zaimu Imamoviću.

 

Na današnjoj sjednici data je saglasnost i na novi, izmijenjeni Program utroška sredstava „Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima“ za 2018. godinu koji se finansira iz Budžeta Ministarstva za privredu, a za čiju realizaciju su planirana sredstva u iznosu od 450.000 KM.

Vlada je dala saglasnost Ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport za pokretanje procedure nabavke udžbenika za učenike osnovnih škola na području BPK Goražde za školsku 2018/19. godinu.

Ministru za boračka pitanja data je saglasnost za potpisivanje Ugovora sa autotransportnim turističkim preduzećem „Centroprevoz“ d.o.o. Goražde o pružanju usluga prijevoza ratnih vojnih invalida i članova porodica šehida i poginulih boraca sa prostora BPK Goražde za 2018/19. godinu. Kako je istaknuto, Vlada će u 90-postotnom iznosu, sa 23.000 KM sufinansirati prijevoz 120 korisnika.

Na prijedlog ovog ministarstva, Vlada je donijela odluke o odobravanju novčanih sredstava za učešće RVI s područja BPK Goražde u KUP prvenstvu u kuglanju i održavanja Memorijalnog turnira „Meho Drljević Dedo i saborci“ za 2018. godinu, kao i odluke o odobravanju novčanih sredstava na ime sufinansiranja obilježavanja manifestacije „22. ljetni pohod Grebak – put života 2018“, bitke za Obarak i Dana Mjesne zajednice Goražde IV te Dana Mjesne zajednice Faočići.

Vlada je odobrila i novčana sredstava na ime pomoći u održivom povratku za četiri povratnika, pripadnika boračke populacije, kao i sredstva Savezu RVI BPK „Sinovi Drine“ Goražde za Projekat „Sportske igre RVI BiH, saopćeno je iz Vlade BPK Goražde.

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Sjednica Vlade FBiH danas u Mostaru

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije