Bosna i Hercegovina     | 17.07.2018. 10:48 |

Uspješno realiziran projekt online upisa u srednje škole u KS-u

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazaović istakao je danas da su za razliku od prošle, ove godine uspjeli realizirati projekt online upisa učenika u srednje škole, što je doprinijelo modernizaciji obrazovnog sistema u Kantonu.  

Pohvalio je činjenicu da su popunjena sva zanatska zanimanja, treći stepen stručnih škola, te da su generalno najtraženija zanimanja: kuhari, vozači, slastičari, automehaničari, autoelektričari, stolari i tapetari.

Kazazović je naglasio da se ove godine u srednju školu nije uspjelo upisati 176 učenika, iz razloga što im broj bodova nije omogućio da se upišu u gimnaziju i tehničku školu te je najavio dodatni upis u augustu i proširenje kapaciteta trećeg stepena u srednjim stručnim školama.

Istakao je da je u prvom upisnom roku upisano 3.327 učenika, u drugom 102, što je ukupno 3.429 učenika te dodao da oko 200 učenika uopće nije pristupilo upisu u srednje škole i da nema pouzdanu informaciju o tome, osim da pretpostavlja da su se ta djeca odselila iz BiH.

Kazaović je pojasnio da se u ukupan prosjek učenika ubraja opći uspjeh u osnovnoj školi od šestog do devetog razreda, zatim rezultati eksterne mature, bodovi na kantonalnim, federalnim, državnim i međunarodnim takmičenjima te određeni sporsti rezultati.

Cilj online upisa je, dodao je ministar Kazazović, eliminacija korupcije i smanjenje obaveza roditelja i učenika tokom upisa. Naglasio je da ove godine nije bilo tehničkih grešaka kao prošle te najavio da će takav  način upisa u obrazovne institucije uskoro biti i realiziran i na Univerzitetu u Sarajevu.

Direktor Univerzitetskog tele-informatičkog centra UTIC, koji je bio zadužen za tehničku realizaciju projekta, Elmedin Selmanović izrazio je zadovoljstvo što do sada nisu imali ni jednu prijavu na netačan izračun bodova ili pogrešan upis ocjena.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

BiH - Najveći broj srednjoškolaca pohađa tehničke škole

U FBiH u školskoj 2022/2023. godini 0,6 posto više srednjoškolaca u odnosu na prethodnu godinu

Sajam srednjih škola u Kantonu Sarajevo 25. maja  

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom