Stranačke aktivnosti     | 17.07.2018. 11:16 |

Saopćenje Stranke za BiH

FENA Saopćenje

Fond za međuetnički dijalog koji bi služio sufinansiranju programa razmjene đaka, studenata, nastavnog osoblja, poslovnih ljudi i aktivista civilnog društva unutar Bosne i Hercegovine smatram neophodnim i predlažem uspostavu istog s ciljem jačanja međuetničke saradnje.

Imamo programe Evropske unije kao ERASMUS+ ili regionalne kao što je RYCO koji pomažu razmjenu. Hajde da krenemo raditi na konceptu „zajedničkog obrazovanja“ u kojem finansijski ohrabrujemo povezivanje, a ne podjele.

Poznato je da imamo „dvije škole pod jednim krovom“, znamo da imamo sveprisutnu diskriminaciju djece Bošnjaka-povratnika u RS-u, ali ono što sebi ne smijemo dozvoliti jeste da izgubimo niti jednu generaciju više - čekajući da se ti problemi riješe. Zato, hajde da im otvorimo vrata, te omogućimo da putuju širom zemlje, uče, saznaju i poraze predrasude.

Zamislite da dva udruženja žena iz Bosanskog Novog i Stoca dogovore program međusobnih posjeta ili druženja, pa onda dva sportska kampa iz Bihaća i iz Zvornika, da dvije škole realizuju razmjenu nastavnog osoblja, ili da se organizuju ekskurzije za određene sekcije i slično.

Tek na taj način možemo napraviti pomak ukoliko suštinski ohrabrimo razmjenu i mobilnost po cijeloj zemlji.

Ne sumnjam da će EU sufinansirati ovakve vrste projekta, koji mogu donijeti dobrobit svima.

Zar to ne bi bio dobar iskorak, i najbolji odgovor na danas prisutni nacionalizam i potpuni sudar stavova, mišljenja, ali i bujajući govor mržnje kod mladih generacija kojem smo svjedočili posljednjih dana.

Vrijeme je da se otvorimo kao društvo!

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo