Bosna i Hercegovina     | 17.07.2018. 13:32 |

Obilježena godišnjica smrti šest Srebreničana koje su ubili 'Škorpioni'

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Polaganjem cvijeća, učenjem tehvida i Jasina, članovi porodica, rodbina i prijatelji žrtava odali su počast i prisjetili se šest mladića iz Srebrenice koje su pripadnici jedinice "Škorpioni" strijeljali 1995. godine u mjestu Godinjske Bare u Trnovu.

Potpredsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" Nura Begović kazala je Feni da su ranijih godina na to stratište dolazile samo porodice žrtava, ali da se vremenom taj broj povećava.

- Svake godine ćemo obilaziti ovo mjesto, jer je snimljeni video-materijal objelodanio kako su zločinci ubijali nevinih civila. Oko 200 osoba danas se prisjetilo tog strijeljanja, ali i ubistva 8.372 Srebreničana - poručila je Begović.

Šest Srebreničana je zarobila paravojna jedinica Škorpioni 17. jula 1995. godine, kamionom odvezla na lokaciju u Godinjskim Barama gdje su ih ubili.

Strijeljanje mladića je snimljeno kamerom, a snimak je kasnije prikazan u Haagu na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću.

Na snimcima, koji će kasnije obići svijet, zabilježeno je strijeljanje: Safeta Fejzića (17), Azmira Alispahića (16), Sidika Salkića (36), Smaila Ibrahimovića (35), Dine Salihovića (18) i Juse Delića (25).

Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su 1998. godine, a tijela identificirana i pokopana u Memorijalni centar Potočari.

Za taj zločin 2007. godine osuđeni su komandant jedinice Slobodan Medić i Branislav Medić na po 20 godina zatvora. Pero Petrašević, koji je priznao zločin, na 13 godina, a Aleksandar Medić je osuđen na pet godina zatvora. Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe, jer prema odluci sudskog vijeća Srbije nije bilo dokaza da je izvršio zločin s predumišljajem.

Posjetom stratištu u Trnovu bit će završena 23. godišnjica obilježavanja genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine. Obilježavanje je počelo 6. aprila, a najvažniji dan je bio komemoracija, dženaza i ukop 35 žrtava genocida u Srebrenici.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

KS - Počinje velika akcija čišćenja na području općina Hadžići i Trnovo

Odata počast šestorici srebreničkih Bošnjaka koje su 'Škorpioni" strijeljali 1995. u Trnovu

Tabaković: Očekujemo javno izvinjenje zbog prisustva pripadnika Škorpiona svečanoj sjednici

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo