Ekonomija     | 17.07.2018. 14:24 |

Farmeri ovčari zaslužuju veću brigu organa vlasti na svim nivoima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. jula (FENA) - Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović upriličila je danas sastanak sa članovima Upravnog odbora i predsjednikom Saveza – zajednicom farmera ovčara Federacije Bosne i Hercegovine Nusretom Avdibegovićem.

Avdibegović i članovi Upravnog odbora su Mahmutbegović upoznali s problemima s kojima se farmeri ovčari suočavaju i koji se, prije svega ogledaju u neisplaćenim poticajima za 2017. godinu kao i neadekvatnim i neprimjenljivim rješenjima nametnutim Pravilnikom i uputstvom o isplati poticaja.

Istaknuta je neophodnost veće brige Ministarstva i društvene zajednice u cjelini prema farmerima ovčarima koji okupljaju velik i značajan broj ljudi opredjeljenih da se stočarstvom bave na častan i pošten način.

- Mogućnost malverzacija i zloupotreba poticaja mora biti sveden na minimum jer su upravo poticaji, kontinuirano unapređenje sistemskih rješenja i veća društvena osjetljivost prema farmerima ovčarima jedan od osnovnih mehanizama očuvanja i daljnjeg razvijanja ovog izuzetno važnog aspekta stočarstva i ujedno stvaranja ambijenta i preduslova da veliki broj naših građana pošteno živi od plodova svog rada - istakla je Mahmutbegović.

Avdibegović je podvukao da se „mora osigurati kontinuirana isplata poticaja kao i otkloniti niz nepravilnosti i nelogičnosti u sistemu isplate/naplate koje farmere ovčare stavljaju u izuzetno tešku situaciju i dovode u pitanje njihov pošten rad, uložen trud i, na kraju egzistencijalno ugrožavaju veliki broj građana Bosne i Hercegovine“.

Zaključeno je da se zajednički poduzme niz vrlo konkretnih mjera koje bi trebale da otklone zastoje u finansijskim isplatama, rezultiraju izmjenama i dopunama rješenja koja ne prate stvarne potrebe farmera i predstavljaju odraz prijašnjih, vrlo problematičnih rješenja sa nizom mogućnosti za malverzacije kao i da se pristupi preispitivanju određenih mjera općinskih i kantonalnih organa vlasti koje ukazuju na određene oblike pritiska temeljene na etničkim kriterijima, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću potpredsjednice FBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Mahmutbegović: Okupimo se oko 'zajedničke riječi' radi izgradnje mira u BiH

Mahmutbegović: U vremenu ibadeta i posta pokazati dodatno saosjećanje

Mahmutbegović:Iz prošlosti treba da učimo i još odlučnije koračamo u bolje sutra

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana