Svijet     | 17.07.2018. 14:37 |

Obama će govoriti u Johannesburgu na skupu 'Lekcije Nelsona Mandele'

FENA Internet

JOHANNESBURG, 17. jula (FENA) - Bivši američki predsjednik Barack Obama trebao bi u utorak održati svoj najznačajniji govor otkako je napustio dužnost, tražeći od ljudi širom svijeta da poštuju ljudska prava i druge vrijednosti koje su ugrožene, u obraćanju povodom stote godišnjice rođenja vođe borbe protiv apartheida Nelsona Mandele.

Očekuje se da, iako neće direktno spomenuti svog nasljednika, predsjednika Donalda Trumpa, Obamin današnji govor u Južnoafričkoj Republici bude kritičan prema brojnim aspektima Trumpove politike, okupljajući ljude oko ideja na čijoj je provedbi Mandela radio, među kojima su demokratija, različitost i obrazovanje za sve.   

Procjenjuje se da se oko 14.000 okupilo na kriket stadionu u Johannesburgu radi njegovog govora, koji će biti prenošen online.  Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa i Mandelina udovica Graca Machel predstavit će  Obamu na redovnom godišnjem  skupu "Lekcije Nelsona Mandele".

To je Obamina prva posjeta Africi otkako je napustio dužnost početkom 2017. On je u ovoj sedmici boravio u Keniji, gdje je posjetio rodno selo svog oca.

Očekuje se da Obamin govor ukaže na to kako je dobitnik Nobelove nagrade za mir, koji je držan 27 godina u zatvoru zbog svoje kampanje protiv apartheida, brutalnog sistema vladavine bjelačke manjine u Južnoj Africi, ustrajao u svojoj borbi.

Mandela, koji je oslobođen iz zatvora u 1990. i postao je prvi južnoafrički crni predsjednik četiri godine kasnije, preminuo je  2013. godine ostavljajući za sobom moćno naslijeđe pomirenja i različitosti skupa s otporom nejednakosti, ekonomskoj i svakoj drugoj. 

Obama se suzdržava od javnih komentara o Trumpu, čija je administracija povukla ili poništila značajna postignuća svog prethodnika. SAD su se pod Trumpovom administracijom povukle iz pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. i iranskog nuklearnog sporazuma, dok nastoji  da ukine Obamin sistem zdravstvene zaštite popularno nazvan “Obamacare”, piše Associated Press.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Tajani: Kineski predsjednik održat će 'mirovni govor' na godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu

Sejdić evropskim parlamentarcima: Svoju zabrinutost za BiH zamijenite konkretnim akcijama

Zelenski: Ukrajinske oružane snage u stanju da uzvrate na svaki ruski napad

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo